Skip to main content

De beste natuurlijke geneesmiddelen tegen artrose

Steeds meer mensen zijn op zoek naar natuurlijke geneesmiddelen tegen artrose. Voldoen farmaceutische medicijnen niet? Laten we ons dan richten op de kracht van Moeder Natuur. In deze blog gaan we dieper in op geneeskrachtige kruiden om artrose en reumatische klachten te verlichten.

Wat is artrose en reumatoïde artritis?

Artrose en artritis hebben allebei te maken met de gewrichten. Bij artrose gaat het om slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. De botten glijden hierdoor minder soepel over elkaar heen. Daarom hebben mensen met artrose tijdens het bewegen soms last van pijnlijke gewrichten.

Artritis is een ontsteking in een gewricht. De meestvoorkomende vorm is reumatoïde artritis. De chronische ontstekingen leiden vaak tot zwelling en pijn in de aangetaste gewrichten. Reumatoïde artritis kan als chronische aandoening het kraakbeen aantasten en zo leiden tot artrose.

In sommige families komt artrose en artritis vaker voor. Erfelijke aanleg lijkt dus een rol te spelen bij het ontstaan en eventueel verergeren van artrose. Met name oudere mensen hebben last van artrose.

Synthetische medicijnen of natuurlijke middelen?

Via de reguliere geneeskunde zijn er conventionele medicijnen verkrijgbaar tegen artrose en reumatoïde artritis. Vaak begint het met pijnstillers als paracetamol. Bij toenemende klachten schakelt men over naar pijnstillers met een ontstekingsremmende werking, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac.

Het nadeel van deze synthetische medicijnen, die kunstmatig in een laboratorium zijn gemaakt, is dat de medicinale stoffen veel bijwerkingen kunnen hebben. Bij een natuurlijk middel, met werkzame stoffen die daadwerkelijk in de natuur voorkomen, is dat een stuk minder het geval.

Geneeskrachtige kruiden tegen artrose

Volgens schattingen hebben meer dan 35.000 plantensoorten een medicinale werking. Het deel van de plant dat de geneeskrachtige eigenschappen bevat, noemen we het kruid. Dit kan bijvoorbeeld de wortel, de stengel, het blad, de vrucht of de bloem van een plant zijn.

Uit zowel recente onderzoeken als eeuwenoude bronnen, zoals de Chinese geneeskunde, komen de volgende middelen naar voren als natuurlijke behandeling bij artrose en artritis:

  • Kurkuma
  • Gember
  • Duivelsklauw
  • Brandnetel
  • Zoethout
  • Alchemilla
  • Frankincense
  • Vitamine D

We nemen deze acht natuurlijke hulpmiddelen tegen artrose stuk voor stuk door. Mocht je meteen op zoek zijn naar een natuurlijk supplement dat drie van deze middelen succesvol combineert, dan kunnen we je alvast een aanrader geven: Dr. Melius Orange met kurkuma, frankincense en vitamine D.

Kurkuma

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is de wortelstok van de Curcuma Longa-plant. Het bevat de werkzame stof curcumine. Al in de oude Chinese geneeskunde gebruikte men het om de spijsvertering te stimuleren en als geneesmiddel tegen reumatische klachten.

Uit verschillende onderzoeken van wetenschappers blijkt dat ook zo te zijn. Kurkuma remt acute en chronische ontstekingen in en rond de gewrichten. Daarnaast heeft het een beschermende werking op het kraakbeen. Een middel met effectieve opname van kurkuma is Dr. Melius Orange.

Gember

Gember, officieel bekend als Zingiber officinale, is de wortelstok van de gemberplant. Het is familie van kurkuma en heeft vergelijkbare eigenschappen. Gember bevat twee stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen: shogaol en gingerol. Die helpen op natuurlijke wijze bij gewrichtsklachten.

Uit onderzoek blijkt gember als alternatieve behandeling ook echt te helpen. Bij een studie met ongeveer 250 mensen met artrose bleek de groep die een gemberextract kreeg significant minder pijnklachten te ervaren dan de controlegroep die een placebo kreeg.

Duivelsklauw

Waar kurkuma en gember van nature voorkomen in Azië, komt Duivelsklauw (Harpagophytum) uit het zuiden van Afrika. De wortelknollen van deze plant staan bekend om de ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Het helpt dus bij spierpijn en reumatische klachten.

De werkzame stoffen in Duivelsklauw zijn twee glucoiridoïden: procumboside en harpagoside. Uit onderzoek blijkt ook dat Duivelsklauw minder bijwerkingen heeft dan synthetische pijnstillers en ontstekingsremmers. Dat is het grote voordeel van natuurlijke hulpmiddelen.

duivelsklauw bloem

Brandnetel

Een brandnetel aanraken is pijnlijk, dat weten we allemaal. Maar bijzonder genoeg bieden deze planten juiste potentiële voordelen voor mensen met artrose en artritis. Brandnetels zijn namelijk een rijke bron van silicium en hebben ontstekingsremmende effecten.

Sommige mensen zoeken zelfs bewust brandnetels op. Ze plukken de bladeren en wrijven ze over de pijnlijke gewrichten. Mocht dat je te gek zijn, dan kun je natuurlijk ook brandnetelthee drinken. Dan is de verwerking van de werkzame stoffen uiteraard iets subtieler.

Zoethout

In de Chinese geneeskunde is zouthout altijd al één van de belangrijkste geneesmiddelen geweest. Ze gebruiken zoethout als middel tegen verkoudheid, griep, voedselvergiftiging, koorts, keelpijn en nog veel meer. Het is dus echt een huis-tuin-en-keukenmiddeltje.

Bovendien bevat zoethout een natuurlijke ontstekingsremmer: glycyrrizinezuur. Deze stof kan de pijn verlichten bij artrose en andere klachten gerelateerd aan reuma. Je kunt dus op zoethout kauwen, met mate dropjes nemen of zoethoutthee drinken.

Alchemilla

Alchemilla, beter bekend als vrouwenmantel, is een plant uit de rozenfamilie. Ook van deze plant beweert men dat het helpt tegen artrose. In dit geval zijn de beweringen echter nog niet allemaal wetenschappelijk bewezen. Er is dus meer onderzoek nodig.

In supplementen wordt alchemilla vaak gecombineerd met glucosamine. Dit middel staat bekend om het remmen van ontstekingen in gewrichten. Het is als het ware een smeermiddel voor de gewrichten en dus een welkome aanvulling voor de afname van gewrichtsklachten.

Frankincense

Ook heel interessant is frankincense, ook wel bekend als Olibanum of Boswellia. Deze stof komt uit de hars van de Boswellia serrata, ook wel de wierookboom genoemd. Dit middel gebruikt men al eeuwen in de traditionele geneeskunde om ontstekingen te remmen en te verminderen.

Frankincense is rijk aan boswelliazuren. Deze stoffen verlichten volgens wetenschappelijk onderzoek de belangrijkste symptomen van artrose en helpen de gewrichtsfuncties te verbeteren. Frankincense kun je opnemen middels aromatherapie, maar het zit ook in supplementen als Dr. Melius Orange.

frankincense boom

Vitamine D

Tot slot is ook vitamine D van belang. Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van de botten. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat vitamine D ontstekingscellen bij reumatoïde artritis en artritis tot rust kan brengen. Zodoende draagt het bij aan de beheersing van de symptomen.

Vitamine D neem je op via blootstelling aan zonlicht, via voeding of supplementen. Het zit ook in Dr. Melius Orange. Boven de 50 jaar oud is de huid minder goed in staat om vitamine D uit zonlicht op te nemen en dan is zo’n supplement zeker een interessante optie.

Wat helpt nog meer tegen pijn bij artrose?

Naast goede supplementen is er nog meer mogelijk om een goede gezondheid van de gewrichten te stimuleren. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het voor patiënten met artrose belangrijk is om voldoende te bewegen, voldoende groenten te eten en eventueel oefeningen als stretches te doen.

Een andere tip van onderzoekers: zorg dat je eventueel overtollig gewicht kwijtraakt. Overgewicht zorgt voor meer belasting op met name de heupen, knieën en enkels. Afvallen naar een gezond gewicht kan dus logischerwijs een hoop pijn verlichten.

Sporten die geschikt zijn voor mensen met artrose zijn wandelen, fietsen of zwemmen. Hierbij zijn de spieren goed in beweging en komt het niet te veel aan op de gewrichten. Deze vormen van beweging gaan stijfheid tegen en zorgen voor meer beweeglijkheid.

Geneeskrachtige eigenschappen van Dr. Melius Orange

Heb je geen trek in het gedoe met tientallen verschillende voedingssupplementen en vitaminen? Kies dan voor één goed supplement om je artrose te behandelen en je pijn te verlichten. Onze aanrader is Dr. Melius Orange met de krachtige mix van kurkuma, vitamine C en frankincense.

Dr. Melius Orange ondersteunt de gezondheid van gewrichten en botten op verschillende manieren. Je neemt het makkelijk in door druppels op te lossen in sap, water of thee. Benieuwd wat het supplement voor jou kan betekenen? Bestel het vandaag nog en ervaar het verschil!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

Revalidatie chronische vermoeidheid: hulp van een supplement?

| Dr. Melius |
Bij chronische vermoeidheid is het belangrijk om goed te revalideren. Je lichaam en geest heeft tijd, rust en mogelijk ook hulpmiddelen nodig om te herstellen. We leggen je uit hoe chronische vermoeidheid ontstaat en wat kan helpen bij je revalidatie. De kenmerken van aanhoudende vermoeidheid Chronische vermoeidheid is vaak een vrij complexe aandoening. Er komt […]

De beste natuurlijke ontstekingsremmers voor gewrichten op een rij

Een natuurlijke ontstekingsremmer voor de gewrichten kan een groot verschil maken in je leven. Maar welke past het beste bij jou? We nemen je mee in de wereld van de natuurlijke ontstekingsremmers en geven je tot slot een interessante tip voor een volwaardig supplement. Wat veroorzaakt ontsteking in de gewrichten? Ontstekingen in de gewrichten kunnen […]

Deze natuurlijke pijnstillers kun je gebruiken tegen hoofdpijn

Ben je op zoek naar een natuurlijke wijze om hoofdpijn te verlichten? Dan ben je niet de enige. Veel mensen verkiezen natuurlijke middelen boven reguliere pijnstillers met bijwerkingen. Wij zetten daarom de beste remedies uit de natuur voor je op een rij. Natuurlijke middelen tegen hoofdpijn Van behoorlijk veel kruiden en planten hoor je dat […]