Veel stress, vermoeid en overspannen? Zo herken en behandel je een chronische burn-out
Iedereen is wel eens vermoeid, geïrriteerd of gestrest. Dat hoort bij het leven, vooral als je veel ballen in de lucht moet houden. Maar soms gaat deze vermoeidheid en stress verder dan normaal en kan het leiden tot een chronische burn-out. Een burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem in onze maatschappij. Steeds meer mensen ervaren chronische stress, spanning en druk, waardoor ze uiteindelijk opgebrand raken. Het begint vaak met kleine signalen, maar als deze niet serieus worden genomen kan het uitgroeien tot een ernstig probleem. Hoe herken je dan dat je niet gewoon moe bent, maar dat er sprake is van een chronische burn-out? En nog belangrijker, hoe behandel je dit?
Inhoudsopgave
Wat is een chronische burn-out?
Je hebt vast wel eens gehoord van overspanning en burn-out, maar hoe kun je nu ‘gewone’ stress onderscheiden van een chronische burn-out? En wat is het verschil hiertussen en de invloed op het dagelijks functioneren? Dat leggen wij je graag uit.
Een burn-out is een uitputtingsreactie van je lichaam en geest op langdurige stress. Het is een staat van uitputting en overbelasting, zowel fysiek als mentaal, als reactie op een langdurige periode van stress. Meestal wordt een burn-out niet veroorzaakt door één specifieke situatie, maar is het een gevolg van aanhoudende en structurele overbelasting. Het is een psychiatrische stoornis die heel serieus moet worden genomen, omdat deze grote gevolgen heeft voor de gezondheid.
Veel mensen associëren een burn-out met werkstress, maar een burn-out kan worden veroorzaakt door allerlei gebeurtenissen. Zo kan deze ziekte ook het resultaat zijn van relationele spanningen, trauma’s of ingrijpende veranderingen in het persoonlijke leven. Een burn-out is bovendien niet iets dat alleen bij volwassenen voor komt: ook steeds meer jongeren kampen met chronische stress en burn-out.
Burn-out symptomen
De mentale en lichamelijke klachten van een burn-out kunnen van persoon tot persoon verschillen en deze zijn erg divers. De volgende klachten zijn veelgehoord bij een burn-out:
- erge vermoeidheid
- lusteloosheid
- slaapproblemen
- hoofdpijn
- maagpijn
- darmproblemen
- duizeligheid
- prikkelbaarheid
- moeite met ontspannen
- somberheid
- vergeetachtigheid
- concentratieproblemen
Deze symptomen van een chronische burn-out zijn ook veelgehoord bij aanhoudende stress. Hoe weet je dan dat er sprake is van een psychisch probleem? Het belangrijkste kenmerk van een burn-out is dat de klachten langdurig zijn en niet zomaar verdwijnen na een goede nachtrust of vakantie. Bovendien wordt het steeds moeilijker om normaal te functioneren in het dagelijks leven, zowel op het werk als privé. Zo beland je al snel in een vicieuze cirkel waarbij de klachten steeds erger worden.
Ingrediënten die rust en verlichting bieden
Er zijn tal van supplementen op de markt, maar lang niet al deze supplementen zijn even geschikt als je kampt met stressklachten, emotionele labiliteit, angstproblemen en depressie. Verschillende ingrediënten hebben verschillende werkingen en daarom is het belangrijk een supplement te kiezen dat past bij jouw behoeften.
Dr. Melius Orange is met zorg samengesteld om het mentale en fysieke functioneren te ondersteunen. De ingrediënten zijn zó gekozen dat ze hier op zichzelf aan bijdragen, maar elkaar ook versterken. Bovendien zorgt de unieke MyCell™ technologie ervoor dat de ingrediënten nóg effectiever zijn.
Vitamine C
Vitamine C is een belangrijke vitamine voor onze gezondheid. In het dagelijks leven krijgen we deze vitamine binnen via onze voeding, bijvoorbeeld door het eten van fruit, groente en aardappelen. Maar in tijden van stress en verminderde weerstand kan suppletie van vitamine C zeker helpen.
Vitamine C is als hoofdingrediënt toegevoegd aan Dr. Melius Orange omdat het bijdraagt aan de geestelijke veerkracht en een verbetering van het energieniveau. Bovendien helpt het bij vermoeidheid, één van de meest gehoorde klachten bij een burn-out. Vitamine C ondersteunt het geheugen, het leervermogen en het concentratievermogen en draagt zo bij aan het herstellen van een burn-out.
Frankincense
Frankincense kennen we als ingrediënt in supplementen ook wel als olibanum olie of Boswellia serrate. Het is een stof die veel gunstige effecten op het geestelijke en lichamelijke functioneren heeft.
Frankincense staat erom bekend bij te dragen aan een goede geestelijke balans. Dat kan heel waardevol zijn voor iemand die kampt met chronische burn-out, aangezien vermoeidheid, angstgevoelens en somberheid vaak bij het ziektebeeld horen.
Kurkuma
Kurkuma is niet alleen een keukenspecerij, maar is ook erg populair in supplementen en in diverse geneestradities. Deze stof kennen we ook wel als geelwortel, koenjit of curcuma longa. Het wordt al eeuwen gebruikt in de behandeling van zowel geestelijke als lichamelijke klachten.
Kurkuma ondersteunt diverse belangrijke processen in het lichaam, zoals de spijsvertering, het immuunsysteem en de bloedsomloop. Daarnaast ondersteunt het de mentale gezondheid en een gezond zenuwstelsel.
Tips om een burn-out te herkennen en aan te pakken
Een burn-out sluipt er vaak in. Wanneer je door hebt dat er sprake is van een chronische burn-out, is het meestal al te laat. Op dat moment kamp je al langere tijd met deze gevoelens en klachten en ben je volledig uitgeput. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig de signalen van een burn-out te herkennen en hierop actie te ondernemen.
Wees alert op symptomen
De eerste stap in het aanpakken van een burn-out is het herkennen van de symptomen die we eerder in dit artikel hebben beschreven. De intense moeheid, de prikkelbaarheid, de slaapproblemen en de fysieke klachten die daarmee gepaard gaan zijn duidelijke indicatoren van deze stoornis, vooral als ze langere tijd aanwezig zijn.
Identificeer stressoren
Een burn-out hoeft niet te komen door werkstress. Er kunnen allerlei factoren zijn die bijdragen aan verhoogde spanning en aanhoudende stress. Het is belangrijk deze stressoren te identificeren, zodat er gerichte actie kan worden ondernomen om ze te verminderen. Dit kan gaan om persoonlijke situaties, zoals problemen in relaties of financiële stress, maar ook om werkgerelateerde factoren zoals een hoge werkdruk, conflicten met collega’s of weinig autonomie.
Zorg voor voldoende ontspanning
Ontspanning is voor iedereen ontzettend belangrijk. Tijdens het ontspannen kom je tot rust, verzet je de zinnen en laat je spanning los. Helaas denken veel mensen tegenwoordig dat ontspanning iets is dat verdiend moet worden. Dit is absoluut niet het geval: ontspanning is een noodzakelijk iets voor een goede geestelijke en fysieke gezondheid.
Om goed tot rust te komen en de balans in stand te houden, is het verstandig om na een werkdag voldoende rust te nemen. Maak tijd voor activiteiten waar jij plezier in hebt en energie uit put. Geef jezelf voldoende tijd om te rusten en te slapen om er de volgende dag ook tegenaan te kunnen.
Hoe Dr. Melius kan helpen bij chronische burn-out
Een burn-out kan iedereen overkomen die kampt met aanhoudende stress. Maar er is veel dat je kunt doen om deze ziekte te voorkomen en het herstel te ondersteunen. Eén manier is door goed voor jezelf te zorgen. Herken de signalen van aanhoudende stress en overspanning bij jezelf, zoals vermoeidheid, moeite met ontspannen en somberheid. En onderneem op tijd actie om een verergering van de klachten te voorkomen.
Bij Dr. Melius begrijpen we hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Daarom bieden wij een natuurlijk supplement aan voor mensen die kampen met deze psychische ziekte. De unieke formule van Dr. Melius Orange is ontworpen om lichaam én geest te ondersteunen bij het herstel. Het levert energie, ondersteunt het immuunsysteem en het helpt bij een goede geestelijke balans.
Blijf op de hoogte
Gerelateerde artikelen
-
Veel stress, vermoeid en overspannen? Zo herken en behandel je een chronische burn-out
-
Verlicht chronische pijn benen met Dr. Melius Orange
-
Pijn in gewrichten en spieren door stress: probeer Dr. Melius Orange
-
Revolutionair middel tegen chronische pijn en vermoeidheid
-
Behandeling chronische pijn: denk ‘out of the box’
Resultaat 1–1 van de 3 resultaten wordt getoond