Skip to main content

Wat is biobeschikbaarheid (biologische beschikbaarheid)?

Steeds vaker hoor je de term biobeschikbaarheid, oftewel biologische beschikbaarheid, voorbij komen. Het is een belangrijk begrip als het gaat om de opname van werkzame stoffen in medicijnen en supplementen. Maar hoe zit het precies en waar moet je op letten? Dat gaan we je uitleggen.

De definitie van biobeschikbaarheid

De term biobeschikbaarheid komt uit de farmaceutische wereld. Volgens de definitie van het woordenboek van de universiteit van Oxford betekent biobeschikbaarheid het volgende:

“De mate waarin een geneesmiddel of een andere stof de bedoelde plek in het lichaam bereikt, wordt opgenomen en zo een actief effect kan hebben.”

Biobeschikbaarheid is dus een farmaceutische term die aangeeft in welke mate de werkzame stoffen van een geneesmiddel of supplement hun werk voor je doen. Ook de snelheid waarmee je lichaam bepaalde werkzame stoffen kan opnemen, rekent men soms tot de definitie.

Waarom is biobeschikbaarheid zo belangrijk?

Stel je voor dat je zorgvuldig een aantal supplementen selecteert om je gezondheid te versterken, om er vervolgens achter te komen dat een aanzienlijk deel van die kostbare voedingsstoffen vanwege een lage biobeschikbaarheid nooit de weg naar je systeem vindt. Dat is natuurlijk zonde.

Gelukkig is er al veel onderzoek gedaan naar biobeschikbaarheid. Wetenschappers weten van allerlei individuele stoffen hoe ze het beste de werkzame stoffen in het menselijk lichaam kunnen krijgen. Daar kunnen we allemaal de vruchten van plukken!

Hoe kun je de opname van werkzame stoffen verhogen?

Biobeschikbaarheid verhogen kan op twee manieren. Ten eerste is het verstandig om te kiezen voor supplementen die het lichaam veel makkelijker en sneller kan opnemen. Ten tweede is het mogelijk om je eigen biobeschikbaarheid te verhogen. Het beste is uiteraard een combinatie van beide.

Het juiste supplement kiezen

Er zijn een boel ouderwetse supplementen op de markt. Stel, je wil vanwege de vele gezondheidsvoordelen meer kurkuma tot je nemen. Dan kun je ouderwetse tabletten of capsules boordevol kurkumapoeder slikken, maar in de meeste gevallen kan je lichaam die stoffen helemaal niet goed opnemen.

De opneembaarheid van werkzame stoffen

Hoe zit dat precies? Nou, denk hier eens over na. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70 procent uit water. Het is dus geen wonder dat we moeite hebben met verbindingen die niet in water oplosbaar zijn. Veel werkzame stoffen zijn alleen oplosbaar in vet en dat mengt niet goed met water.

De kracht van micellen

Ons lichaam doet wel z’n uiterste best om alle werkzame stoffen op te nemen. Het menselijk lichaam maakt hier van nature micellen voor aan. Die maken het mogelijk om moeilijk op te nemen stoffen en verbindingen toch enigszins op te kunnen nemen. Dit proces gaat echter langzaam en de opname blijft beperkt.

Ontdek de MyCell™-technologie

Gelukkig zijn Zwitserse wetenschappers er na meer dan 15 jaar onderzoek in geslaagd om dit probleem op te lossen. Met een nieuwe technologie is het mogelijk om op natuurlijke wijze het lichaamseigen inkapselingsproces door micellen na te bootsen en in supplementen te stoppen.

Een veel betere en snellere opname

Supplementen die zijn geproduceerd met de MyCell™-technologie werken tot 20 keer beter dan conventionele supplementen. Het is een klinisch bewezen, prijswinnende en bekroonde technologie. Bovendien werkt het ook tot 20 keer sneller!

Een goed voorbeeld: Dr. Melius Orange

Een mooi voorbeeld van zo’n revolutionair supplement is Dr. Melius Orange. Dit supplement is geproduceerd met de MyCell™-technologie en bevat kurkuma, frankincense en vitamine C. Deze combinatie biedt meerdere gezondheidsvoordelen en de opname is dus enorm krachtig!

Maak gebruik van onze tijdelijke introductie aanbieding en haal het supplement wat echt werkt.

Je eigen biobeschikbaarheid verhogen

Naast het kiezen van het juiste supplement is het ook belangrijk om je lichaam in staat te stellen de werkzame stoffen zo goed mogelijk om te nemen. Hierbij komen de volgende aandachtspunten om de hoek kijken voor een betere biologische beschikbaarheid.

Zorg voor een gebalanceerd dieet

Voor een hogere biobeschikbaarheid is het aan te raden om gevarieerde maaltijden vol nutriënten te eten. Het liefst doe je dat op regelmatige tijdstippen. Gezonde voeding, zoals voldoende groente, fruit en gezonde vetten, helpen je lichaam om supplementen beter op te nemen.

Drink voldoende water

Genoeg drinken op een dag helpt ook. Hydratatie ondersteunt verschillende fysiologische functies, waaronder de spijsvertering en het transport van voedingsstoffen. Voldoende drinken is dus belangrijk voor meer biobeschikbaarheid.

Ondersteun de gezondheid van je darmen

Een gezond darmstelsel is niet alleen cruciaal voor de spijsvertering, het speelt ook een cruciale rol bij de opname van voedingsstoffen. Vezelrijke voeding zoals fruit, groenten, volle granen en peulvruchten dienen als voeding voor nuttige darmbacteriën. Gezonde darmen betekent een betere biobeschikbaarheid.

Zorg voor een goede nachtrust

Chronische stress en onvoldoende slaap kunnen verschillende fysiologische functies verstoren. Door prioriteit te geven aan rust en te streven naar een goede slaapcyclus, kun je een omgeving creëren die bevorderlijk is voor meer biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen.

Beweeg voldoende

Regelmatige lichaamsbeweging staat ook in verband met een betere opname van voedingsstoffen. Lichaamsbeweging verbetert de bloedsomloop, wat de levering van voedingsstoffen aan cellen en weefsels kan bevorderen. Wie beweegt, haalt dus meer uit z’n supplementen.

Onze tip: Dr. Melius Orange

Je weet nu wat biologische beschikbaarheid is, dat supplementen die zijn geproduceerd met de MyCell™-technologie veel beter op te nemen zijn door het lichaam en dat je ook zelf kan werken aan een betere biobeschikbaarheid. Tijd dus om in actie te komen!

Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Heb je behoefte aan minder vermoeidheid en juist meer energie? Dan raden we je aan om de krachten van Dr. Melius Orange eens te ervaren. Veel Nederlanders gingen je al voor en de resultaten spreken voor zichzelf. Probeer het nu ook!

Blijf op de hoogte

Resultaat 1–1 van de 2 resultaten wordt getoond

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

homeopatische pijnstillers

Homeopatische pijnstillers: pijn verlichten op natuurlijke wijze Veel mensen houden niet van een farmaceutische aanpak en willen geen middelen met bijwerkingen tot zich nemen. Homeopathische pijnstillers zijn een interessant alternatief om op natuurlijke wijze pijn te verlichten. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij. Wat is homeopathie? Homeopathie is gebaseerd op het principe ‘hetzelfde […]

Natuurlijke pijnstilling: een verlichtend alternatief voor medicatie

| Dr. Melius |
Vaak grijpen mensen meteen naar medicijnen als ze pijn hebben, maar in deze blog willen we je laten zien dat er ook andere opties zijn. Natuurlijke pijnstilling kan echt geweldig zijn. Van eeuwenoude kruiden tot moderne ontdekkingen, de natuur biedt genoeg alternatieven die niet alleen effectief zijn, maar ook beter voor het lichaam. In deze […]

Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn?

| Dr. Melius |
Veel Nederlanders gaan door het leven met een ongewenste metgezel: gewrichtspijn. Of het nu het gevolg is van veroudering, overbelasting, letsel of chronische aandoeningen zoals artritis, in alle gevallen heeft gewrichtspijn een behoorlijke invloed op ons dagelijks leven. Is daar dan niks tegen te doen? Gelukkig wel. Op zoek naar verlichting ontdekken steeds meer mensen […]