Skip to main content

Kurkuma supplementen: waar moet je op letten?

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van kurkuma supplementen. Kurkuma heeft allerlei geneeskrachtige eigenschappen en biedt vele gezondheidsvoordelen. Maar wat zijn de beste kurkuma supplementen en waar moet je op letten? Wij leggen het je uit.

Het begint bij de wortel van de Curcuma Longa-plant

Kurkuma, ook wel Indiase geelwortel genoemd, is familie van gember. Het komt van de plant Curcuma Longa, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De wortels van de plant leveren de specerij kurkuma op. Het is makkelijk te herkennen aan de opvallende gele kleur en de mild bittere smaak.

Kurkuma is een populaire specerij in de culinaire wereld, maar het heeft ook al eeuwen een speciale plaats in de traditionele geneeskunde. In de traditionele Chinese geneeskunde en de Indische ayurveda is kurkuma een belangrijk middel om vele kwalen op te lossen.

De kracht van curcumine in kurkuma supplementen

Kurkuma bevat de stof curcumine. Deze stof is verantwoordelijk voor de vele voordelen voor de gezondheid. Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van deze natuurlijke remedie en de resultaten zijn veelbelovend.

Laten we de meestgenoemde voordelen van kurkuma, oftewel Indiase geelwortel, eens opsommen. Dat levert een indrukwekkend rijtje op:

  1. Het is een krachtige antioxidant en remt ontstekingen
  2. Het draagt bij aan een gezonde spijsvertering
  3. Het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
  4. Het helpt je hart en bloedvaten een handje
  5. Het is goed voor je gemoedstoestand en geheugen
  6. Het draagt bij aan een gezonde huid

Benieuwd hoe je al deze voordelen in één supplement kunt krijgen met maximale biologische beschikbaarheid?

Dat is nogal wat! Vrijwel iedereen heeft dus baat bij wat extra kurkuma. Maar hoe kun je die boost het beste tot je nemen? Hiervoor gaan we de verschillende opties voor een kurkuma supplement vergelijken.

De verschillende opties voor een kurkuma supplement

Een voedingssupplement is een aanvulling op je dagelijkse voeding. Er bestaan vele vormen van supplementen. Je kunt het bijvoorbeeld innemen in poedervorm, als pillen of als geconcentreerde druppels. Maar wat werkt het beste?

Kurkuma poeder

Laten we beginnen met kurkuma poeder. Je kunt kurkuma als poeder toevoegen aan gerechten. Het voegt een warme, aardse smaak en een levendige gele kleur toe. Van curry’s tot geroosterde groenten, kurkuma poeder biedt veelzijdigheid op culinair gebied. Hoewel kurkuma poeder een heerlijke toevoeging is aan recepten, is de opname van curcumine op deze manier erg laag.

Kurkuma thee

Een andere optie is kurkuma thee. Soms voegt men ook melk toe aan de thee. De warmte van de thee kan helpen voor een gezonde spijsvertering en bovendien ontspanning bevorderen, waardoor het een goede keuze is om ‘s avonds tot rust te komen. Qua opname van curcumine blijft het echter niet de beste optie.

Kurkuma pillen

Kurkuma pillen bieden al een enigszins betere opneembaarheid. We hebben het hier over ‘harde’ pillen, oftewel tabletten. Let wel op dat er geen goedkope vulstoffen of andere ongewenste stoffen in zitten. Een pil met kurkuma bevat ook regelmatig kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Daarnaast zijn van die dikke pillen met kurkuma extract voor sommige mensen lastig om te slikken.

Kurkuma capsules

Bij kurkuma capsules zitten de actieve stoffen in een huls, die meestal gemaakt is van gelatine of plantaardig materiaal. Dat is dus een duidelijk verschil met kurkuma pillen. De beste kurkuma capsules bevatten versterkende stoffen als piperine. Dat komt van zwarte peper en verbetert de opname van curcumine. Toch hebben de beste kurkuma capsules nog niet de beste opname.

Kurkuma shots

Kurkuma shots hebben de laatste jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Het gaat hierbij om kleine flesjes met een flinke concentratie aan kurkuma. De vloeibare opname spreekt veel mensen aan. Vaak zie je ook combinaties, zoals een kurkuma-gembershot. Het nadeel van shots is dat ze best prijzig zijn en minder lang houdbaar zijn.

Kurkuma druppels

Wil je echt een goed kurkuma supplement? Dan zijn kurkuma druppels onze aanrader. In zo’n flesje zit per druppel een hoge concentratie curcumine. Je profiteert dan optimaal van de curcuminoïden waar curcumine uit bestaat. De inname is bovendien heel gemakkelijk. Je doet gewoon een paar druppels in een glas water of thee.

Kies voor het beste. Kies voor een supplement dat je lichaam daadwerkelijk opneemt.

Wat is de beste keus voor een optimale opname van curcumine?

Als het gaat om een betere opneembaarheid door het lichaam, dan hebben we het over de biologische beschikbaarheid. Dat wil zeggen hoe veel je lichaam effectief kan opnemen van het supplement. Dat is een belangrijke factor, omdat het ook bepaalt in welke mate je profijt hebt van een kurkuma supplement.

Ons advies? Vergeet de beste kurkuma capsules. Zelfs de beste kurkuma capsules kunnen niet tippen aan de krachtige opname middels geconcentreerde druppels. Voor een optimale opname van de krachten uit de wortel van de Curcuma Longa-plant kies je voor de druppelvorm.

De sterkste druppels: ontdek de MyCell™-technologie

Tussen de verschillende kurkuma druppels op de markt zit ook weer verschil. Wij raden aan om te kiezen voor een supplement dat is gemaakt volgens de MyCell™-technologie. Deze technologie is in een onafhankelijk laboratorium ontwikkeld door Zwitserse wetenschappers.

De biologische beschikbaarheid van kurkuma is voor het menselijk lichaam van nature laag. Dat heeft ermee te maken dat de werkzame stoffen zich slecht kunnen binden met water, terwijl het menselijk lichaam voor ongeveer 70 procent uit water bestaat.

Het menselijk lichaam kan kurkuma wel een beetje opnemen, dankzij de aanmaak van micellen. Dit proces gaat echter langzaam en de opname blijft beperkt. Zwitserse wetenschappers hebben dit probleem opgelost door op natuurlijke wijze micellen na te bootsen en in supplementen te stoppen.

Tot wel 20 keer betere opneembaarheid

Een supplement dat is gemaakt met de klinisch bewezen en bekroonde MyCell™-technologie is tot wel 20 keer beter opneembaar door ons lichaam. Daarnaast werkt het ook tot wel 20 keer sneller. Dat is een revolutionair verschil en werkt dus veel beter dan ouderwetse kurkuma capsules.

Zijn kurkuma supplementen goed voor iedereen?

Voor bijna iedereen is het innemen van een effectief kurkuma supplement een goed idee. Er zijn echter altijd een paar uitzonderingen op de regel. We noemen de twee meest belangrijke uitzonderingen.

Ten eerste is het voor mensen die medicijnen gebruiken aan te raden om advies in te winnen over de combinatie met kurkuma. Ten tweede is er over de effecten van kurkuma bij zwangere vrouwen of borstvoeding nog meer onderzoek nodig. Twijfel je of kurkuma goed is voor jou? Neem dan contact op met een deskundige zorgprofessional voor persoonlijk advies.

Hoe zit het nou precies met curcumine?

Niet iedereen zit te wachten op een te technisch verhaal, maar we merken dat veel mensen toch graag nog iets meer willen weten over curcumine. Daarom duiken we even de diepte in over deze bijzondere stof.

Curcumine is een zogenaamde polyfenol, een natuurlijk plantaardig bestanddeel dat van nature in kurkuma aanwezig is. De stof curcumine bestaat vervolgens weer uit verschillende vormen, genaamd curcuminoïden. Men onderscheidt de volgende curcuminoïden:

  • Diferuloylmethaan curcumine
  • Bisdemethoxy curcumine
  • Demethoxy curcumine

Die namen hoef je natuurlijk niet te onthouden. Wel is het goed om te weten dat het merendeel van de gezondheidsvoordelen van kurkuma toe te schrijven is aan deze drie curcuminoïden.

Wat is het allerbeste kurkuma supplement?

Dat kurkuma gezond is, is voor de meeste mensen inmiddels wel duidelijk. Maar het allerbeste supplement kiezen, is nog best een uitdaging. Gelukkig weten wij zeker wat de beste keuze is. Wij raden Dr. Melius Orange aan!

Dr. Melius Orange is een voedingssupplement dat is gemaakt volgens de MyCell™-technologie. Het bevat naast kurkuma ook frankincense en vitamine C. Deze drie werkzame stoffen dragen niet alleen individueel bij aan je gezondheid, ze versterken elkaar ook nog. Dat noemt men het Entourage-effect.

Je lost de druppels van Dr. Melius Orange gemakkelijk op in een glas water, thee of sap. Geen gedoe meer dus met pillen, capsules of poeders. Voor een gemakkelijke inname en een optimale opname dankzij de maximale biobeschikbaarheid kies je voor Dr. Melius Orange.

Benieuwd naar het effect? Probeer het nu zelf!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

Revalidatie chronische vermoeidheid: hulp van een supplement?

| Dr. Melius |
Bij chronische vermoeidheid is het belangrijk om goed te revalideren. Je lichaam en geest heeft tijd, rust en mogelijk ook hulpmiddelen nodig om te herstellen. We leggen je uit hoe chronische vermoeidheid ontstaat en wat kan helpen bij je revalidatie. De kenmerken van aanhoudende vermoeidheid Chronische vermoeidheid is vaak een vrij complexe aandoening. Er komt […]

De beste natuurlijke ontstekingsremmers voor gewrichten op een rij

Een natuurlijke ontstekingsremmer voor de gewrichten kan een groot verschil maken in je leven. Maar welke past het beste bij jou? We nemen je mee in de wereld van de natuurlijke ontstekingsremmers en geven je tot slot een interessante tip voor een volwaardig supplement. Wat veroorzaakt ontsteking in de gewrichten? Ontstekingen in de gewrichten kunnen […]

Deze natuurlijke pijnstillers kun je gebruiken tegen hoofdpijn

Ben je op zoek naar een natuurlijke wijze om hoofdpijn te verlichten? Dan ben je niet de enige. Veel mensen verkiezen natuurlijke middelen boven reguliere pijnstillers met bijwerkingen. Wij zetten daarom de beste remedies uit de natuur voor je op een rij. Natuurlijke middelen tegen hoofdpijn Van behoorlijk veel kruiden en planten hoor je dat […]