Skip to main content

Vitaminen tegen vermoeidheid: welke vitamine heb jij nodig?

Zoek je vitaminen tegen vermoeidheid? Dan ben je goed bezig. Door je te verdiepen in je eigen lichaam en de werking van verschillende vitamines, kun je vervolgens aan de slag om je vermoeidheid aan te pakken.

In deze blog behandelen we alle vitaminen en hun relatie met vermoeidheid. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: vooral vitamine B en vitamine C zijn belangrijk.

Alle vitaminen tegen vermoeidheid op een rij

Laten we beginnen met een overzicht van alle vitaminen. Er zijn er namelijk 13. Alle vitamines hebben een specifieke rol in ons lichaam en samen zijn ze essentieel voor het behoud van een goede gezondheid.

  • Vitamine A
  • Vitamine B1 (Thiamine)
  • Vitamine B2 (Riboflavine)
  • Vitamine B3 (Niacine)
  • Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
  • Vitamine B6 (Pyridoxine)
  • Vitamine B7 (Biotine)
  • Vitamine B11 (Foliumzuur)
  • Vitamine B12 (Cobalamine)
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine K

Zo, dat is een hele waslijst. Het is belangrijk om te weten dat ons lichaam alleen de vitaminen A, D en K aanmaakt. De rest van deze belangrijke bronnen voor een goede gezondheid moeten we dus tot ons krijgen via eten en drinken.

Zelfs als je gezonde voeding tot je neemt en een gevarieerd voedingspatroon hebt, kan het zo zijn dat je een tekort aan belangrijke vitamines ontwikkelt. In dat geval kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden. Onze aanrader is Dr. Melius Orange.

De rol van elke vitamine bij vermoeidheid

Vrijwel elke vitamine speelt in meer of mindere mate een rol bij vermoeidheid. Een goede balans aan vitamines geeft je natuurlijke energie en heeft een positieve invloed op je functioneren in het dagelijks leven.

Voor extra energie zijn vooral vitamine C en de B-vitamines van groot belang. Bij vitamine B gaat het dus om een heel rijtje: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 en B12. Deze vitamines spelen een belangrijke rol bij het vermogen om energie uit voedingsmiddelen te halen.

Laten we alle vitamines eens onder de loep nemen. Als je met name geïnteresseerd bent in vermoeidheid, dan raden we je aan om vooral de B-vitamines en vitamine C goed in je op te nemen.

Vitamine A: Goed voor de weerstand

Vitamine A is belangrijk voor de groei, voor de ogen en ook voor het afweersysteem. Deze vitamine is namelijk betrokken bij de productie van rode bloedcellen, die zuurstof naar de weefsels van je lichaam vervoeren. Zonder voldoende rode bloedcellen kun je je moe voelen.

Vitamine A zit in dierlijke producten als vlees, vis en zuivelproducten. In de vorm van carotenoïden zit vitamine A ook in plantaardige bronnen als wortelen, boerenkool en spinazie.

Vitamine B1: Belangrijk voor je energieniveau

Vitamine B1 zet je voeding om in energie. Dankzij deze vitamine schommelt je bloedsuikerspiegel minder. Dat geeft je minder dipjes en maakt je energieker. Vitamine B1 is ook belangrijk voor een goede werking van je hartspier, je zenuwstelsel en geheugen.

Vitamine B1 heet ook wel thiamine. Deze stof zit met name in volkoren graanproducten. Denk hierbij aan brood, rijst of pasta van volle granen. Ook in aardappelen, peulvruchten en varkensvlees zit thiamine.

Vitamine B2: Helpt bij de energiestofwisseling

Vitamine B2 is een andere B-vitamine die helpt bij het omzetten van voedsel in energie. Zonder voldoende vitamine B2 kun je last krijgen van vermoeidheid en andere symptomen zoals keelpijn, een gezwollen tong en gebarsten lippen.

Vitamine B2 staat ook bekend als riboflavine. Je vindt deze vitamine voornamelijk in zuivel. Denk hierbij aan melk, yoghurt en kaas. Ook in eieren zit riboflavine.

Vitamine B3: Voor een gezonde spijsvertering

Vitamine B3 heet ook wel niacine. Het helpt om de huid, het zenuwstelsel en de spijsvertering gezond te houden. Daarnaast speelt het ook een rol bij het goed functioneren van je energiestofwisseling.

Een tekort aan niacine kan leiden tot vermoeidheid en andere symptomen zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en depressie. Er zijn verschillende opties om je voorraad niacine aan te vullen. Je kunt bijvoorbeeld gevogelte, vis en paddenstoelen eten.

Vitamine B5: Goed voor de productie van hormonen

Vitamine B5 is betrokken bij de productie van hormonen en neurotransmitters die het energiemetabolisme regelen. Een tekort aan deze vitame kan vermoeidheid veroorzaken, evenals andere symptomen zoals spierkrampen en gevoelloosheid.

Vitamine B5 staat ook bekend als pantotheenzuur. Je vindt deze stof in voedingsmiddelen als avocado’s, zoete aardappelen en paddenstoelen.

Vitamine B6: Essentieel voor het metabolisme

Vitamine B6 noemen we ook wel pyridoxine. Pyridoxine is essentieel voor het metabolisme van eiwitten en de productie van neurotransmitters die je stemming en energieniveau reguleren.

Zonder voldoende vitamine B6 kun je last krijgen van vermoeidheid en andere symptomen zoals depressie, prikkelbaarheid en verwarring. Goede bronnen van pyridoxine in je dagelijkse voeding zijn gevogelte, vis en bananen.

Vitamine B7: Betrokken bij de stofwisseling

Vitamine B7 speelt een rol bij de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten. Wederom dus een belangrijke vitamine voor een normale werking van je energiehuishouding. Daarnaast helpt het ook bij het behoud van een gezonde huid, haar en nagels.

Deze vitamine heet ook wel biotine. Een tekort kan vermoeidheid veroorzaken, evenals andere symptomen zoals haaruitval, huiduitslag en depressie. Je vindt biotine in voedingsmiddelen als eieren, amandelen en zoete aardappelen.

Vitamine B11: Goed voor je bloed

Ook van belang is vitamine B11, bij sommige mensen beter bekend als foliumzuur. Deze stof is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en de stofwisseling van aminozuren. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede en vermoeidheid veroorzaken.

Vitamine B11 is ook van belang voor vermindering van stress. Het is goed voor je gemoedstoestand, je geheugen en je concentratievermogen. Foliumzuur zit in voedingsmiddelen als bladgroenten, bonen en verrijkte granen.

Vitamine B12: Belangrijk tegen vermoeidheid

Vitamine B12 noemt men ook wel cobalamine. Een tekort aan cobalamine kan leiden tot vermoeidheid en andere symptomen zoals tintelingen in handen en voeten, verwarring en geheugenverlies.

Deze vitamine helpt bij het behoud van een sterk zenuwstelsel en gezond bloed. Je vindt cobalamine in dierlijke producten en zuivelproducten. Veganisten en vegetariërs kunnen een supplement met vitamine B12 nodig hebben om voldoende binnen te krijgen.

Vitamine C: Cruciaal bij vermoeidheid

Vitamine C is een cruciale vitamine om vermoeidheid tegen te gaan. Deze vitamine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en draagt bij aan vermindering van vermoeidheid. Bovendien is het een natuurlijke antioxidant.

Antioxidanten beschermen je cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die zich na verloop van tijd kunnen ophopen en voor vermoeidheid zorgen. Goede bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, bessen en paprika’s.

Vitamine D: Belangrijk voor het immuunsysteem

Vitamine D is de vitamine van de zon. Je lichaam maakt deze vitamine aan bij blootstelling aan zonlicht. Het is daarom vrij gebruikelijk dat de Nederlandse bevolking in de winter een tekort aan vitamine D ontwikkelt.

Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van de botten en het immuunsysteem, maar kan ook een rol spelen bij de bestrijding van vermoeidheid. Goede bronnen van vitamine D zijn vette vis, eigeel en verrijkt voedsel zoals melk en ontbijtgranen.

Vitamine E: Helpt bij ontstekingen

Net als vitamine C is vitamine E een belangrijke antioxidant die kan helpen ontstekingen te verminderen. Omdat ontstekingen vaak veel energie van het lichaam vragen, leiden ontstekingen ook vaak tot langdurige moeheid.

Het verminderen van ontstekingen kan de algehele gezondheid en het energieniveau helpen verbeteren. Goede bronnen van vitamine E zijn noten, zaden en plantaardige oliën. We hebben ook een blog geschreven over kurkuma gebruiken bij ontsteking.

Vitamine K: Essentieel voor de bloedstolling

Tot slot hebben we vitamine K. Deze vitamine is essentieel voor de bloedstolling. Bloedstolling is heel belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat een bloeding stopt. Hiernaast is vitamine K ook van belang voor sterke botten.

Hoewel een tekort aan vitamine K zelden voorkomt, kan het ervoor zorgen dat je sneller blauwe plekken en bloedingen krijgt. Dat kost energie en zorgt zo ook voor vermoeidheid. Goede bronnen van vitamine K zijn bladgroenten, broccoli en sojabonen.

Welke supplementen helpen bij vermoeidheid?

Nu je het belang van alle vitamines kent, snap je waarschijnlijk hoe belangrijk een goede balans aan vitamines in je lichaam is om vermoeidheid tegen te gaan. Zorg dus voor een variërend voedingspatroon en dat je belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt.

Maar zelfs met het beste voedingspatroon kun je nog tekorten aan bepaalde vitamines ontwikkelen. Als je last hebt van langdurige vermoeidheid, is het daarom aan te raden om ook te kiezen voor een voedingssupplement om extra vitamine binnen te krijgen.

Onze aanrader voor een voedingssupplement tegen vermoeidheid is Dr. Melius Orange. Dit paardenmiddel tegen vermoeidheid zit onder andere boordevol vitamine C en is optimaal op te nemen door het lichaam. Probeer het zelf en ervaar het verschil!

Blijf op de hoogte

Resultaat 1–1 van de 2 resultaten wordt getoond

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

Natuurlijke pijnstilling: een verlichtend alternatief voor medicatie

| Dr. Melius |
Vaak grijpen mensen meteen naar medicijnen als ze pijn hebben, maar in deze blog willen we je laten zien dat er ook andere opties zijn. Natuurlijke pijnstilling kan echt geweldig zijn. Van eeuwenoude kruiden tot moderne ontdekkingen, de natuur biedt genoeg alternatieven die niet alleen effectief zijn, maar ook beter voor het lichaam. In deze […]

Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn?

| Dr. Melius |
Veel Nederlanders gaan door het leven met een ongewenste metgezel: gewrichtspijn. Of het nu het gevolg is van veroudering, overbelasting, letsel of chronische aandoeningen zoals artritis, in alle gevallen heeft gewrichtspijn een behoorlijke invloed op ons dagelijks leven. Is daar dan niks tegen te doen? Gelukkig wel. Op zoek naar verlichting ontdekken steeds meer mensen […]

Voordelen kurkuma: alles op een rij

| Dr. Melius |
Kurkuma lijkt vele voordelen voor de gezondheid te hebben. Wil je weten welke? Wij zetten alle potentiële gezondheidsvoordelen van kurkuma op een rij. De krachtige wortel van de Curcuma Longa-plant Kurkuma, ook wel Indiase geelwortel, koenir of koenjit genoemd, is een specerij. Het komt uit de wortel van de Curcuma Longa-plant. Kurkuma heeft een gele […]