Skip to main content

Chronische vermoeidheid? Probeer deze praktische tips

Chronische vermoeidheid is geen pretje. Iedereen voelt zich natuurlijk wel eens moe, maar bij sommige mensen lijkt er maar geen einde te komen aan de vermoeidheid. En dat belemmert je in al je dagelijkse activiteiten, zoals werk, studie en sociale contacten.

Gelukkig kun je best veel doen om zo goed mogelijk om te gaan met chronische vermoeidheid, ook wel chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) genoemd. In deze blog bespreken we chronische vermoeidheidsklachten. Daarna zetten we praktische tips op een rij.

Wat is chronische vermoeidheid precies?

Chronische vermoeidheid is een aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het wordt gekenmerkt door aanhoudende vermoeidheid die niet zomaar verdwijnt door rust of slaap. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Voor sommige mensen kan de extreme vermoeidheid slopend zijn. Het is dan lastig om te werken, sociale contacten te onderhouden of zelfs om huishoudelijke taken uit te voeren. De vermoeidheid houdt soms maanden of jaren aan.

Bij langdurige moeheid spreken we over een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Er is helaas geen eenvoudige behandeling voor. De nadruk ligt vaak op leren omgaan met de klachten en het positiever maken van je gedachten.

De symptomen van chronische vermoeidheid

De klachten bij een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) verschillen per persoon. Laten we de meestvoorkomende klachten eens op een rij zetten.

Langdurige moeheid

Het eerste symptoom is een inkoppertje. Het meest voorkomende symptoom van chronische vermoeidheid is onverklaarbare en ernstige vermoeidheid. Je voelt je constant moe en een goede nacht slaap brengt hier geen verandering in.

Aanhoudende spierpijn

Veel mensen met ernstige vermoeidheid ervaren ook spierpijn. Trappen lopen of spullen optillen kan al leiden tot lichamelijke klachten. Vaak gaat het gepaard met stijfheid en andere klachten in de armen, benen, rug of nek. Lees er meer over in ons blog chronische spierpijn of indien je er meer over wilt weten: wat is chronische pijn.

Terugkerende hoofdpijn

Hoofdpijn is een ander veel voorkomend symptoom van chronische vermoeidheid. De hoofdpijn kan mild of ernstig zijn. Soms gaat het ook samen met andere symptomen als lichtgevoeligheid en misselijkheid.

Slaapproblemen

Ook slaapproblemen horen er vaak bij. Mensen met chronische moeheid hebben meestal moeite om in slaap te vallen of in slaap te blijven, zelfs als ze zich moe voelen. Je kunt ook last hebben van levendige dromen en nachtmerries.

Cognitieve problemen

Door de chronische vermoeidheid kan het ook lastig zijn om je te concentreren, iets te onthouden of beslissingen te nemen. Het is moeilijk om helder na te denken of informatie te verwerken als je moe bent. Soms leidt het ook tot geheugenklachten.

Een grieperig gevoel

Sommige mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom kunnen griepachtige symptomen ervaren. Denk hierbij aan koorts, keelpijn en gezwollen lymfeklieren. Deze lichamelijke klachten komen en gaan meestal van tijd tot tijd.

De oorzaken van chronische vermoeidheid

Er is geen eenduidige oorzaak van chronische vermoeidheidsklachten. Vaak gaat het om een combinatie van factoren. We zetten de meestvoorkomende factoren voor je op een rij.

Ouderdom

Ons lijf reageert anders naarmate we ouder worden. We zijn vatbaarder voor ziekten, ervaren een afname van spierkracht en er treden veranderingen op in de niveaus van bepaalde hormonen, zoals testosteron en oestrogeen. Dat kan leiden tot langdurige moeheid.

Mentale problemen

Mentale problemen zoals stress, angst en depressie kunnen ook bijdragen aan chronische vermoeidheid. Mentale problematiek kan het lichaam op verschillende manieren beïnvloeden. Dank hierbij aan problemen met slaap, ontstekingen en veranderende hormoonspiegels.

Een diagnose

Ziektes kunnen ook leiden tot chronische vermoeidheid. Denk aan hierbij aan spierziekten, kanker en infectieziekten zoals Covid-19, Long Covid vermoeidheid of Q-koorts. Het lichaam moet bij ziektes en aandoeningen vaak harder werken en dat leidt tot vermoeidheidsklachten.

Praktische tips bij een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Ervaar je vermoeidheidsklachten? En komen sommige symptomen en oorzaken je bekend voor? Dan hebben we een aantal praktische tips voor je. Deze tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en helpen als je jezelf langdurig vermoeid voelt. Naast vitaminen tegen vermoeidheid of een paardenmiddel tegen vermoeidheid, kun je met deze tips aan de slag:

Regelmatige nachtrust

Voldoende slaap en een consistente slaaproutine zijn heel belangrijk. Het is aan te raden om per nacht ten minste 7 tot 8 uur te slapen. Het helpt ook om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden.

Lukt het een keer niet? Raak dan niet in de stress. Voor een betere nachtrust op de lange termijn is het aan te raden om voor een comfortabele, koele en rustige slaapkamer te zorgen zonder al te veel prikkels en elektronische apparaten.

Gezonde voeding

Goed en evenwichtig eten zorgt voor de benodigde voedingsstoffen en energie. Dat heb je nodig om het chronisch vermoeidheidssyndroom te beheersen. Uiteraard is het ook belangrijk om voldoende te drinken.

Qua dieet kun je eens kijken naar de Schijf van Vijf. Kies over het algemeen voor meer fruit, groente, magere eiwitten en gezonde vetten. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen met veel suiker en ongezonde vetten.

Voldoende beweging

Als je de hele tijd moe bent, is sporten misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat regelmatige lichaamsbeweging de vermoeidheid kan verminderen en het energieniveau kan verhogen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je gelijk een marathon moet lopen. Bouw je conditie rustig op en begin bijvoorbeeld met wandelingen door het park. Streef naar minstens 30 minuten lichaamsbeweging op de meeste dagen van de week.

Zorg voor rust

Chronische stress kan de symptomen van chronische vermoeidheid verergeren. Daarom is het belangrijk om overbelasting te voorkomen. Bepaal je eigen tempo van de dag en neem voldoende pauzes om te voorkomen dat je oververmoeid raakt.

Het kan ook helpen om op andere manieren voor meer rust te zorgen. Misschien is meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen wel wat voor jou. Door het op te nemen in je dagelijkse routine zorg je voor een rustpunt in je dag.

Een sociaal leven

Leven met chronische vermoeidheid kan isolerend en overweldigend zijn. Hoewel je misschien liever de hele dag in bed blijft liggen, is het wel aan te raden om er ook eens op uit te gaan en de gezelligheid op te zoeken. Dat geeft ook energie.

Praten over je vermoeidheid kan ook helpen. Bijvoorbeeld met vrienden, familie of een groep van mensen die hetzelfde meemaken. Zo kom je erachter dat je er niet alleen voor staat. Vaak is er dan meer mogelijk dan je denkt.

Cognitieve gedragstherapie

Als de klachten langer duren dan een halfjaar, dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Je kunt eens langs gaan bij je huisarts of kiezen voor een bezoek aan een therapeut. Sommige mensen kiezen ook voor een fysiotherapeut of ergotherapeut.

Cognitieve gedragstherapie blijkt een effectieve methode te zijn bij mensen met chronische vermoeidheidsklachten. Bij deze therapie leer je om op een andere manier om te gaan met je vermoeidheid. Door je gedachten te veranderen, kun je ook de pijn veranderen.

Krachtige supplementen

Tot slot is het aan te raden om je lichaam een boost te geven met behulp van krachtige supplementen. Onze tip is Dr. Melius Orange. Dit voedingssupplement ondersteunt het energieniveau*, ondersteund de vermindering van vermoeidheid* , heeft een positief effect op het immuunsysteem*.

Dr. Melius Orange bevat 3 essentiële bestanddelen die elkaar versterken: kurkuma, frankincense en vitamine C. Het supplement is geheel natuurlijk en wordt door de slimme productie tot 99 procent beter opgenomen door het lichaam.

Dr. Melius Orange is zonder recept gemakkelijk te bestellen in onze webshop. Je neemt Dr. Melius Orange eenvoudig in door de druppels op te lossen in water, sap of thee. Probeer het zelf en ervaar het verschil!

Blijf op de hoogte

Resultaat 1–1 van de 2 resultaten wordt getoond

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

Natuurlijke pijnstilling: een verlichtend alternatief voor medicatie

| Dr. Melius |
Vaak grijpen mensen meteen naar medicijnen als ze pijn hebben, maar in deze blog willen we je laten zien dat er ook andere opties zijn. Natuurlijke pijnstilling kan echt geweldig zijn. Van eeuwenoude kruiden tot moderne ontdekkingen, de natuur biedt genoeg alternatieven die niet alleen effectief zijn, maar ook beter voor het lichaam. In deze […]

Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn?

| Dr. Melius |
Veel Nederlanders gaan door het leven met een ongewenste metgezel: gewrichtspijn. Of het nu het gevolg is van veroudering, overbelasting, letsel of chronische aandoeningen zoals artritis, in alle gevallen heeft gewrichtspijn een behoorlijke invloed op ons dagelijks leven. Is daar dan niks tegen te doen? Gelukkig wel. Op zoek naar verlichting ontdekken steeds meer mensen […]

Voordelen kurkuma: alles op een rij

| Dr. Melius |
Kurkuma lijkt vele voordelen voor de gezondheid te hebben. Wil je weten welke? Wij zetten alle potentiële gezondheidsvoordelen van kurkuma op een rij. De krachtige wortel van de Curcuma Longa-plant Kurkuma, ook wel Indiase geelwortel, koenir of koenjit genoemd, is een specerij. Het komt uit de wortel van de Curcuma Longa-plant. Kurkuma heeft een gele […]