Skip to main content

Kurkuma pillen: kan dat ook makkelijker en beter?

Kurkuma pillen slikken is goed voor je gezondheid. Kurkuma bevat allerlei geneeskrachtige eigenschappen en werkt onder andere als natuurlijke pijnstiller en krachtige ontstekingsremmer. Veel Nederlanders plukken hier dagelijks de vruchten van.

Maar is een pil wel de beste vorm om kurkuma op te nemen? Dat hebben we voor je uitgezocht. We bespreken de voordelen van kurkuma, de aandachtspunten bij het kiezen van kurkuma pillen en komen met een aantal interessante alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan geconcentreerde druppels.

Lees verder en ontdek wat het beste past bij jou!

De wortel van de plant Curcuma Longa

In Azië is al eeuwenlang bekend dat kurkuma een medicinale werking heeft. In de Ayurveda uit India en in de oude Chinese geneeskunde speelt kurkuma een belangrijke rol. Deze specerij met een opvallende, gele kleur zien we tegenwoordig zelfs als superfood.

Kurkuma, ook wel Indiase geelwortel of koenjit genoemd, komt van de wortel van de plant Curcuma Longa. In kurkuma zitten een aantal actieve stoffen, waaronder de stof curcumine. De curcumine in kurkuma is verantwoordelijk voor de vele gezondheidsvoordelen.

De voordelen van kurkuma

Kurkuma helpt je gezondheid op vele vlakken te verbeteren. Het is goed voor de spijsvertering, ondersteunt het immuunsysteem en zorgt voor een gezondere huid. Daarnaast hebben de curcuminoïden ook een therapeutische werking en kan het zodoende je gemoedstoestand verbeteren.

Maar dat is nog niet alles. Curcumine remt ook chronische ontstekingen af. Het is een natuurlijke ontstekingsremmer en pijnstiller. Dat helpt bij artritis, artrose en reuma. Dankzij de ontstekingsremmende werking maken laaggradige ontstekingen minder kans en dat is beter voor soepele gewrichten.

De lijst met voordelen van kurkuma is dus lang. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met de antioxidant werking. Als natuurlijke antioxidant helpt kurkuma de natuurlijke afweer van je lichaam in stand te houden. Dat willen we natuurlijk allemaal.

Kurkuma pillen: wat zijn de aandachtspunten?

Bij het kopen van kurkuma pillen is het verstandig om te letten op een aantal aandachtspunten. Je wil namelijk wel goede kurkuma pillen in huis halen. De volgende tips helpen je om een betere keuze te maken.

Let op de hoeveelheid curcumine per pil

Het eerste aandachtspunt is simpel, maar toch vergeten veel mensen deze stap. Let op het gehalte curcumine per portie. Een hogere concentratie curcumine is over het algemeen beter. Het zou natuurlijk zonde zijn om kurkuma pillen te nemen waar weinig kurkuma in zit.

Kies voor kwaliteit en zuiverheid

Kijk ook altijd naar de kwaliteit en zuiverheid van je pillen. Kies voor pillen van gerenommeerde fabrikanten die strenge productiemethoden volgen. Daarnaast is het altijd goed als de kurkuma van biologische oorsprong is en er geen genetische modificatie heeft plaatsgevonden.

Denk aan de opneembaarheid van curcumine

Curcumine wordt van nature niet al te goed opgenomen door het lichaam. Daarom zitten er vaak andere stofjes in de pillen om de opname te verbeteren. Je ziet bijvoorbeeld regelmatig kurkuma met zwarte peper gecombineerd worden. Een snufje zwarte peper verhoogt de absorptie van curcumine.

Let op vulstoffen en kleurstoffen

Let ook goed op de lijst met additieven in de pillen. Sommige supplementen bevatten onnodige vulstoffen, conserveringsmiddelen of kunstmatige kleurstoffen. Probeer die pillen te vermijden. Het is wel zo dat pillen altijd een bindmiddel nodig hebben. Anders krijg je geen stevige pil.

Lees over ervaringen van anderen

Naast je eigen oordeel kun je ook vertrouwen op het oordeel van andere mensen. Lees bijvoorbeeld reviews van gebruikers. Die geven je een idee van de kwaliteit. Wij raden ook aan om altijd een professional in de gezondheidszorg te raadplegen om te beoordelen of een supplement wel of niet goed is voor jou.

Let op de verhouding tussen prijs en kwaliteit

De verhouding tussen prijs en kwaliteit is altijd belangrijk. Goedkope opties dragen soms weinig bij aan je gezondheid en te veel betalen is ook zonde. Pillen zijn in verhouding aan de dure kant van alle opties. Daarom is het interessant om naar een aantal alternatieven te kijken voor je opname van curcumine.

Alternatieven voor kurkuma pillen

Er zijn veel meer opties dan alleen pillen slikken om de vruchten te plukken van geelwortel. Kurkuma inzetten kan ook op veel andere manieren. We nemen ze allemaal kort met je door.

Verse kurkuma

Allereerst kun je verse kurkuma kopen in de supermarkt. Het is zeer geschikt om mee te koken. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere Thaise curry met geelwortel. De opname van curcumine is in deze vorm echter vrij beperkt, ook bij een grote hoeveelheid kurkuma.

Kurkuma poeder

Je kunt in de supermarkt ook kurkuma poeder krijgen. Als poeder kun je het nog makkelijker in gerechten verwerken. Het is ook mogelijk om het te verwerken in een smoothie of er zelfs thee mee te zetten. Qua opname is het hetzelfde verhaal als verse kurkuma.

Kurkuma capsules

Een gebruikelijk alternatief voor pillen zijn capsules. Capsules zijn meestal gemaakt van gelatine of plantaardig materiaal. Capsules zijn vaak makkelijker te slikken en bevatten minder vulstoffen en bindstoffen. Soms zit er ook een snufje peper bij.

Kurkuma shots

Wil je liever een vloeibare variant? Dan kun je denken aan kurkuma shots. Dit zijn kleine gezondheidsdrankjes met een hoge concentratie kurkuma. Je hebt ze ook met gember. Het nadeel van shots is dat ze vrij duur zijn en minder lang houdbaar zijn.

Kurkuma druppels

Geconcentreerde zijn misschien wel de allerbeste optie. Druppels zijn zeer gemakkelijk in te nemen, bevatten een enorme concentratie kurkuma en hebben ook een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Daarom zijn kurkuma druppels onze aanrader.

Ons beste kurkuma supplement: Dr. Melius Orange

Wij hebben gelijk een goede tip voor je op het gebied van zeer geconcentreerde druppels: Dr. Melius Orange. Dit revolutionaire middel combineert drie essentiële bestanddelen: kurkuma, frankincense en vitamine C. Samen geven die elementen een boost aan je fysieke en mentale gezondheid.

Dr. Melius Orange is gemaakt met de ongeëvenaarde MyCell-technologie. Het lichaam neemt de natuurlijke voedingsstoffen tot 99% beter op. Bovendien is de kurkuma in Dr. Melius Orange 264 keer krachtiger dan in vergelijkbare supplementen. Probeer het zelf en ervaar het verschil!

Blijf op de hoogte

Resultaat 1–1 van de 2 resultaten wordt getoond

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

Natuurlijke pijnstilling: een verlichtend alternatief voor medicatie

| Dr. Melius |
Vaak grijpen mensen meteen naar medicijnen als ze pijn hebben, maar in deze blog willen we je laten zien dat er ook andere opties zijn. Natuurlijke pijnstilling kan echt geweldig zijn. Van eeuwenoude kruiden tot moderne ontdekkingen, de natuur biedt genoeg alternatieven die niet alleen effectief zijn, maar ook beter voor het lichaam. In deze […]

Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn?

| Dr. Melius |
Veel Nederlanders gaan door het leven met een ongewenste metgezel: gewrichtspijn. Of het nu het gevolg is van veroudering, overbelasting, letsel of chronische aandoeningen zoals artritis, in alle gevallen heeft gewrichtspijn een behoorlijke invloed op ons dagelijks leven. Is daar dan niks tegen te doen? Gelukkig wel. Op zoek naar verlichting ontdekken steeds meer mensen […]

Voordelen kurkuma: alles op een rij

| Dr. Melius |
Kurkuma lijkt vele voordelen voor de gezondheid te hebben. Wil je weten welke? Wij zetten alle potentiële gezondheidsvoordelen van kurkuma op een rij. De krachtige wortel van de Curcuma Longa-plant Kurkuma, ook wel Indiase geelwortel, koenir of koenjit genoemd, is een specerij. Het komt uit de wortel van de Curcuma Longa-plant. Kurkuma heeft een gele […]