Skip to main content

Kurkuma shot: goed voor je gezondheid?

Een kurkuma shot. Heb jij het al eens geprobeerd? In de afgelopen jaren is er een levendige trend ontstaan op het gebied van gezondheidsshots, die een geconcentreerde dosis bieden in een kleine portie. Vooral kurkuma shots zijn tegenwoordig populair.

In dit artikel duiken we in de wereld van de kurkuma shot. Biedt het vele gezondheidsvoordelen? Is het lekker of juist vies? En is het de beste manier om kurkuma op te nemen? Lees verder en ontdek het zelf!

De bijzondere werking van kurkuma

In een kurkuma shot zit uiteraard een boel kurkuma. Maar wat is dat eigenlijk?

Kurkuma staat bekend als een bijzonder krachtig natuurlijk middel voor een betere gezondheid. Het is een specerij uit dezelfde familie als gember. Het heeft een opvallende gele kleur en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde. Die traditie gaat helemaal terug tot de Ayurveda in India.

Kurkuma is de wortel van de plant Curcuma Longa. Mogelijk ken je kurkuma beter onder een andere naam. In Nederland gebruikt men ook de termen koenjit en koenir. In het Engels noem je het turmeric. Ook de term Indische geelwortel komt regelmatig voor. Het gaat allemaal om dezelfde specerij.

De voordelen van kurkuma shots

In geelwortel zit de werkzame stof curcumine. Deze stof heeft bijzondere eigenschappen en biedt vele voordelen voor de gezondheid. Dit zijn de veelgenoemde gezondheidsvoordelen van de curcumine in een kurkuma shot:

 1. Het bevat sterke antioxidanten
 2. Het remt ontstekingen
 3. Het is een natuurlijke pijnstiller
 4. Het versterkt je immuunsysteem
 5. Het helpt je hart en bloedvaten
 6. Het verbetert je spijsvertering
 7. Het reguleert je suikerspiegel
 8. Het is goed voor je gemoedstoestand
 9. Het bevordert je geheugen
 10. Het maakt je huid gezonder

Curcumine, het hoofdingrediënt van kurkuma, heeft het lichaam dus bijzonder veel voordelen te bieden. Al een heleboel Nederlanders hebben dit specerij ontdekt en opgenomen in hun dagelijkse routine. Voor bijna iedereen heeft het een positieve invloed.

Zijn alle kurkuma shots even goed?

Een geelwortel shot is een klein flesje met een grote hoeveelheid kurkuma. Je slaat de inhoud in één keer achterover en ervaart meteen de positieve kracht van deze oppepper. Dat is het idee van een kurkuma shot. Maar zijn alle kurkuma shots even goed?

Bij het kopen van geelwortel shots is het verstandig om rekening te houden met de verschillende eigenschappen, ingrediënten en recepten. Er zijn namelijk veel verschillende shotjes op de markt en ze zijn lang niet allemaal van dezelfde kwaliteit.

Let op de eigenschappen van kurkuma shots

Het is dus goed om kritisch te zijn tijdens het kopen van een kurkuma shot. Het is verleidelijk om te kiezen voor het mooiste flesje of doosje, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Dit zijn onze tips bij het kopen van kurkuma shots.

Controleer de ingrediëntenlijst

Het beste is een product met een hoger gehalte van curcumine. Bij sommige shots staat duidelijk op het label hoeveel curcumine erin zit. Vermijd producten die vulstoffen, kunstmatige toevoegingen of overmatige hoeveelheden toegevoegde suikers bevatten.

Kies voor koudgeperste en biologische shots

Koudgeperste kurkuma shots behouden meer natuurlijke voedingsstoffen en enzymen. Zo krijg je meer van de werkzame stoffen binnen. Een biologische certificering garandeert daarnaast dat de kurkuma is verbouwd zonder gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Let op de werkzaamheid en houdbaarheid

Shots in donkere glazen flesjes blijven langer goed, omdat zodoende afbraak door zonlicht wordt voorkomen. Controleer hiernaast de houdbaarheidsdatum om versheid en werkzaamheid te garanderen. Het zou natuurlijk zonde zijn om shots te nemen die hun kracht hebben verloren.

Let op de prijs van kurkuma shots

Een nadeel van kurkuma shots is dat ze vaak best prijzig zijn. Voor een goede shotje betaal je al gauw €3,50 per fles. Dan zit je al gauw op meer dan €100 per maand. Kurkuma shots zijn daarom niet voor iedereen de meest betaalbare optie om curcumine binnen te krijgen.

Kun je kurkuma shots ook zelf maken?

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf de keuken in te duiken om een kurkuma shot te maken. Je kan hiernaast ook een gember shot maken of kiezen voor een combi: een kurkuma gember shot. Dan heb je meteen de drie meest populaire gezondheidsshots te pakken.

Je shotje staat of valt natuurlijk met de kwaliteit van je kurkuma. Het is daarom aan te raden om verse kurkumawortels of biologisch kurkumapoeder aan te schaffen. Een basisrecept bevat de volgende ingrediënten:

 1. Een stuk van 2,5 cm kurkumawortel of 1 theelepel kurkumapoeder
 2. Vers geperst sap van een halve citroen of limoen
 3. Een snufje zwarte peper voor een betere opname van curcumine
 4. Eventueel een kleine hoeveelheid water ter verdunning

Verse kurkuma moet je eerst schillen en in stukjes hakken. Daarnaast mix je het in een blender of sapcentrifuge met het sap van de citroen of limoen en de zwarte peper. Het doel is om een gladde en goed gemengde consistentie te krijgen. Hierna kun je eventueel water toevoegen.

Bij directe consumptie is de versheid uiteraard het beste. Daarna gaat de kracht vrij snel achteruit.

Dr. Melius Orange: een krachtig alternatief

Kurkuma shots kopen is best prijzig en zelf kurkuma shots maken kost elke dag best veel tijd. Is er dan geen gemakkelijker en betaalbaarder alternatief? Gelukkig wel! Onze aanrader is Dr. Melius Orange. Dit is een natuurlijk, vloeibaar supplement met geconcentreerde druppels vol kurkuma.

Naast kurkuma bevat Dr. Melius Orange ook frankincense en vitamine C. Dat is een effectieve combinatie die je kracht en rust geeft in het dagelijks leven. Daarnaast is dit supplement veel krachtiger dan een kurkuma shot. De kurkuma in Dr. Melius Orange is 264 keer krachtiger dan gemiddeld!

Dr. Melius Orange is ook veel beter opneembaar door het lichaam, dankzij een hoge biobeschikbaarheid. Hierdoor neemt het lichaam de natuurlijke voedingsstoffen tot 99% beter op. Benieuwd of het iets is voor jou? Bestel Dr. Melius Orange zelf en ervaar het verschil!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

Revalidatie chronische vermoeidheid: hulp van een supplement?

| Dr. Melius |
Bij chronische vermoeidheid is het belangrijk om goed te revalideren. Je lichaam en geest heeft tijd, rust en mogelijk ook hulpmiddelen nodig om te herstellen. We leggen je uit hoe chronische vermoeidheid ontstaat en wat kan helpen bij je revalidatie. De kenmerken van aanhoudende vermoeidheid Chronische vermoeidheid is vaak een vrij complexe aandoening. Er komt […]

De beste natuurlijke ontstekingsremmers voor gewrichten op een rij

Een natuurlijke ontstekingsremmer voor de gewrichten kan een groot verschil maken in je leven. Maar welke past het beste bij jou? We nemen je mee in de wereld van de natuurlijke ontstekingsremmers en geven je tot slot een interessante tip voor een volwaardig supplement. Wat veroorzaakt ontsteking in de gewrichten? Ontstekingen in de gewrichten kunnen […]

Deze natuurlijke pijnstillers kun je gebruiken tegen hoofdpijn

Ben je op zoek naar een natuurlijke wijze om hoofdpijn te verlichten? Dan ben je niet de enige. Veel mensen verkiezen natuurlijke middelen boven reguliere pijnstillers met bijwerkingen. Wij zetten daarom de beste remedies uit de natuur voor je op een rij. Natuurlijke middelen tegen hoofdpijn Van behoorlijk veel kruiden en planten hoor je dat […]