Skip to main content

Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn?

Veel Nederlanders gaan door het leven met een ongewenste metgezel: gewrichtspijn. Of het nu het gevolg is van veroudering, overbelasting, letsel of chronische aandoeningen zoals artritis, in alle gevallen heeft gewrichtspijn een behoorlijke invloed op ons dagelijks leven.

Is daar dan niks tegen te doen? Gelukkig wel. Op zoek naar verlichting ontdekken steeds meer mensen de voordelen van kurkuma. Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn? Jazeker! In deze blog duiken we in de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van kurkuma tegen gewrichtspijn.

Wat is kurkuma precies?

Kurkuma is een eeuwenoud superfood. Het is een specerij met een gele kleur en het heeft veel heilzame eigenschappen. In de traditionele Indische en Chinese geneeskunde speelt het al eeuwen een belangrijke rol bij de bestrijding van allerlei kwalen. Gewrichtsklachten is een goed voorbeeld.

Kurkuma komt van de plant Curcuma Longa

Kurkuma is afkomstig uit de wortel van de plant Curcuma Longa. Die plant behoort tot de gemberfamilie. De wortel lijkt op gember, maar heeft van binnen een donkergele kleur. Kurkuma staat ook wel bekend als Indische geelwortel, koenjit of turmeric.

In kurkuma zit de actieve stof curcumine. Die stof is verantwoordelijk voor de vele gezondheidsvoordelen van kurkuma. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar curcumine en de resultaten zijn veelbelovend te noemen.

Wat verstaan we onder gewrichtspijn?

Gewrichtspijn, ook wel artralgie genoemd, is een veel voorkomende klacht die kan variëren van een licht ongemak tot slopende pijn. Gewrichtspijn heeft verschillende oorzaken en inzicht in de onderliggende oorzaken is cruciaal voor het vinden van effectieve oplossingen.

Men onderscheidt verschillende vormen van gewrichtspijn. We zetten de meestvoorkomende oorzaken op een rij:

 • Artritis en artrose
 • Reumatoïde artritis
 • Overbelastingen
 • Ontstekingen
 • Verwondingen
 • Ouderdom

De traditionele aanpak van gewrichtspijn bestaat uit een combinatie van pijnstillers, ontstekingsremmers en fysiotherapie. Hoewel deze benaderingen verlichting kunnen bieden, hebben ze vaak hun beperkingen en zorgen de medicijnen geregeld voor vervelende bijwerkingen.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek komt kurkuma steeds vaker naar voren als natuurlijke remedie bij gewrichtspijn. Dat biedt een nieuw perspectief op de behandeling van gewrichtspijn. Laten we ons eens verdiepen in de wetenschap achter het potentieel van kurkuma.

De rol van kurkuma bij de behandeling van gewrichtspijn

De kern van de potentiële voordelen van kurkuma ligt in de werkzame stof curcumine. Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmer en antioxidant. Daarnaast speelt het een rol bij het behoud van de gewrichtsfunctie en mobiliteit.

De ontstekingsremmende werking van kurkuma

Ontstekingen zijn een kenmerk van veel gewrichtsaandoeningen. Studies hebben aangetoond dat curcumine moleculen en enzymen die ontstekingen veroorzaken kan remmen. Dat leidt tot een vermindering van pijn, zwelling en stijfheid.

Kurkuma is een krachtige antioxidant

Naast sterk ontstekingsremmend is kurkuma ook een krachtige antioxidant. Dit betekent dat kurkuma schadelijke vrije radicalen in het lichaam kan neutraliseren. Op deze manier helpt curcumine om gewrichtsweefsels te beschermen tegen aantasting.

Kurkuma heeft invloed op immuunreacties

Een ander interessant effect van curcumine is de mogelijkheid om immuunreacties te moduleren. Bij auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis valt het immuunsysteem ten onrechte de lichaamseigen weefsels aan. Kurkuma zou kunnen helpen om deze reactie te reguleren en de ernst van symptomen te verminderen.

Kurkuma helpt om de gewrichten soepel te houden

Onderzoek suggereert ook dat curcumine de gezondheid van gewrichten ondersteunt door de productie van bepaalde moleculen te bevorderen die kraakbeen en de structuur van gewrichten helpen behouden. Dit kan bijdragen aan een verbeterde gewrichtsfunctie en kan voor meer mobiliteit zorgen.

Kurkuma biedt ook mentale voordelen

Omdat gewrichtspijn vaak verder gaat dan fysiek ongemak, hebben de voordelen van curcumine nog meer impact op het welzijn. Minder gewrichtspijn betekent dat mensen beter kunnen slapen, minder stress ervaren en zich mentaal beter voelen. Naast de fysieke aspecten zijn er dus ook psychologische voordelen.

Al met al heeft kurkuma dus het potentieel om op vele vlakken een positief effect te hebben voor mensen die kampen met reumatische klachten en andere gewrichtsklachten. Het verlichten van pijn en bevorderen van herstel maakt een groot verschil in het dagelijks leven.

Heeft de veelzijdige kracht van kurkuma je interesse gewekt? Ontdek het zelf!

Meer geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma

Kurkuma heeft meer te bieden dan alleen voordelen tegen gewrichtspijn. De lijst met voordelen van Indiase geelwortel is lang en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dit is wat verschillende onderzoeken aantonen:

 • Kurkuma bevordert een gezonde spijsvertering.
 • Kurkuma zorgt voor een versterking van het immuunsysteem.
 • Kurkuma is goed voor de gezondheid van het hart.
 • Kurkuma is ook geschikt bij huidaandoeningen.

Volgens verschillende studies helpt kurkuma in sommige gevallen soms zelfs beter dan geneesmiddelen uit de reguliere geneeskunde. Kurkuma heeft een heilzame werking en niet de nare bijwerkingen die bij sommige medicijnen als bloedverdunners horen. Dat scheelt een boel.

Bereid je voor op meer dan alleen verlichting van gewrichtspijn met Dr. Melius Orange.

Andere tips tegen gewrichtspijn

Vrouw zittend in natuur in sportkleding met bidon in hand

Uiteraard zijn er naast een gezonde dosis kurkuma nog meer zaken belangrijk als het gaat om het voorkomen en verminderen van gewrichtspijn. We zetten verschillende tips op een rij:

 • Blijf in beweging.
 • Zorg voor een gebalanceerd dieet.
 • Zorg voor een gezond gewicht.
 • Probeer stress te vermijden.
 • Geef prioriteit aan voldoende slaap.
 • Drink voldoende.

De gezondheid van je gewrichten behouden is een doorlopend proces dat toewijding en een veelzijdige aanpak vereist. Met de ondersteuning van kurkuma en een bewuste levensstijl ben je uitgerust om te genieten van een leven vol comfort, mobiliteit en vitaliteit.

Is kurkuma goed voor iedereen?

Bijna iedereen heeft baat bij meer kurkuma. Voor een klein deel van de bevolking zijn er echter een paar zaken om rekening mee te houden. Dit zijn de twee belangrijkste aandachtspunten:

 • Controleer de wisselwerking met eventuele medicatie.
 • De effecten bij zwangerschap en borstvoeding zijn niet volledig bekend.

Twijfel je of kurkuma geschikt is voor jou? Neem dan contact op met een deskundige zorgverlener voor persoonlijk advies op basis van je gezondheidsgeschiedenis, medicatie en specifieke behoeften.

Hoe krijg je meer kurkuma binnen?

Er zijn vele manieren om kurkuma binnen te krijgen. Je kunt het bijvoorbeeld door je eten doen. Kurkuma zit vaak in gerechten als Indiase curry. Het heeft een mild bittere smaak en is dus een echte smaakmaker.

Kurkuma kun je eveneens tot je nemen als thee, in je smoothie of als shotje. Er zijn daarnaast ook pillen en capsules op de markt. Eén van de bestanddelen in pillen en capsules is meestal piperine. Dat is afkomstig van zwarte peper en verhoogt de opname van kurkuma.

De biologische beschikbaar van kurkuma voor het menselijke lichaam is van nature vrij laag. Daarom is het een goed idee om een alternatief te zoeken voor een optimale opneembaarheid van kurkuma. Een vloeibaar supplement is onze aanrader.

Onze tip: Dr. Melius Orange

Dr. Melius Orange is een supplement in de vorm van geconcentreerde druppels. Elk flesje bevat een flinke dosis kurkuma, frankincense en vitamine C. Samen hebben die stoffen een positief effect op lichaam en geest, zeker ook bij gewrichtsklachten.

Wist je dat de kurkuma in dit hoogwaardige supplement maar liefst 264 keer krachtiger is dan de varianten die normaal verkrijgbaar zijn? Bovendien is er vanwege de revolutionaire productiewijze sprake van een sterk verbeterde opname.

Veel Nederlanders ervaren al de voordelen van Dr. Melius Orange. Ben je benieuwd wat het supplement voor jou kan betekenen? Bestel het nu en ervaar zelf het verschil!

Sluit je aan bij de vele Nederlanders die al kiezen voor Dr. Melius Orange.

Blijf op de hoogte

Resultaat 1–1 van de 2 resultaten wordt getoond

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

homeopatische pijnstillers

Homeopatische pijnstillers: pijn verlichten op natuurlijke wijze Veel mensen houden niet van een farmaceutische aanpak en willen geen middelen met bijwerkingen tot zich nemen. Homeopathische pijnstillers zijn een interessant alternatief om op natuurlijke wijze pijn te verlichten. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij. Wat is homeopathie? Homeopathie is gebaseerd op het principe ‘hetzelfde […]

Natuurlijke pijnstilling: een verlichtend alternatief voor medicatie

| Dr. Melius |
Vaak grijpen mensen meteen naar medicijnen als ze pijn hebben, maar in deze blog willen we je laten zien dat er ook andere opties zijn. Natuurlijke pijnstilling kan echt geweldig zijn. Van eeuwenoude kruiden tot moderne ontdekkingen, de natuur biedt genoeg alternatieven die niet alleen effectief zijn, maar ook beter voor het lichaam. In deze […]

Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn?

| Dr. Melius |
Veel Nederlanders gaan door het leven met een ongewenste metgezel: gewrichtspijn. Of het nu het gevolg is van veroudering, overbelasting, letsel of chronische aandoeningen zoals artritis, in alle gevallen heeft gewrichtspijn een behoorlijke invloed op ons dagelijks leven. Is daar dan niks tegen te doen? Gelukkig wel. Op zoek naar verlichting ontdekken steeds meer mensen […]