Skip to main content

Long covid vermoeidheid

De afgelopen jaren zijn veel mensen in aanraking geweest met het coronavirus. Gelukkig hadden de meeste mensen na een positieve test kortdurend last van klachten als vermoeidheid, kortademigheid, benauwdheid of pijn.

Een klein aantal mensen houdt deze klachten na corona. Als je na een corona besmetting nog steeds last hebt van langdurige klachten spreekt men van long covid.

In dit blog gaan we specifiek in op vermoeidheidsklachten die kunnen ontstaan bij long covid. We nemen je mee langs de verschillende symptomen en kijken wat je kunt doen om de klachten te minimaliseren.

Op zoek naar een boost voor je gezondheid tijdens je herstel van long covid? Ontdek de kracht van Dr. Melius Orange.

Nu tijdelijk 49,95 voor 60 dagen

Wat is long covid?

De term long covid komt van het Engelse long-term effect of coronavirus en wordt ook wel post covid-19 syndroom genoemd. Het is een verzamelnaam van allerlei symptomen waar mensen last van kunnen krijgen na positief getest te zijn op corona. Het gaat om langdurige klachten, zowel psychische klachten en lichamelijke klachten.

De meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, benauwdheid, pijnlijke benen, pijn, spierpijn, hartkloppingen, koorts, hoofdpijn en vergeetachtigheid. Sommige patiënten kunnen ook last krijgen van slaapproblemen, angst of andere psychische klachten. De impact op je welzijn varieert, maar de meeste mensen ondervinden een significante afname van hun welzijn.

Vecht je tegen de symptomen van long covid? Geef je lichaam de ondersteuning die het nodig heeft met Dr. Melius Orange.

Man met capuchon die het even niet meer ziet zitten

Post covid vermoeidheidsklachten

Post covid klachten zijn specifieke langdurige klachten die te maken hebben met vermoeidheid na een corona besmetting. Het is goed om te weten dat veel mensen na een corona besmetting nog een tijd vermoeidheidsklachten hebben. Het kost je lichaam veel energie om beter te worden en daar moet je van bijkomen. Het kan ook zijn dat je gevoelens van machteloosheid of angst hebt gehad waar je ineens mee moet om leren gaan.

Bij andere virussen is het algemeen bekend dat het normaal is dat je wat vermoeid kan zijn na een besmetting, maar bij post covid kunnen deze klachten tot wel een half jaar aanhouden.

Speciale introductieaanbieding! Bestel Dr. Melius Orange nu voor slechts €49,95 en ervaar de voordelen van vitamine C, kurkuma en boswellia serrata.

Langdurige klachten

Iedereen heeft op zijn of haar eigen manier last van vermoeidheid, maar dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Je voelt je gedurende de dag erg moe of uitgeput
 • De vermoeidheid kan direct starten als je wakker wordt, maar kan je ook gedurende de dag overvallen
 • Je hebt geen energie voor dingen die je normaal elke dag doet, zoals huishoudelijke taken of boodschappen doen
 • Op werk of op school is het lastig om je te concentreren, je merkt dat je minder goed kan nadenken
 • Je bent snel overprikkeld en kan minder goed tegen licht en geluid
 • Je hebt geen energie meer om dingen te ondernemen met je gezin of met vrienden

Bovenstaande klachten zijn niet bij iedereen hetzelfde en kunnen ook wisselend optreden. Je kunt de ene dag veel last hebben van vermoeidheid en de andere dag minder.

Hoe lang duurt long covid?

De World Health Organization (WHO) definieert long covid als een verzamelnaam voor symptomen die starten binnen drie maanden na een corona besmetting en daarna nog minimaal 2 maanden duren. De symptomen kunnen niet verklaard worden door een ander ziektebeeld.

Vanwege het recente karakter van long covid is er echter nog veel onbekend, bijvoorbeeld hoe lang de klachten na corona nou precies aanhouden. In Nederland doet het RIVM onderzoek naar post covid waarbij een groep patiënten gevolgd worden om meer duidelijkheid te verkrijgen over het verloop van de ziekte. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de deelnemers vragenlijsten te laten invullen zodat er meer inzicht kan worden gegenereerd over de klachten.

Hulp bij langdurige klachten

Als je last houdt van langdurige klachten na corona, is het verstandig om deze aan te kaarten bij je huisarts. Hij of zij kan je namelijk doorsturen naar andere zorgverleners voor hulp en steun. Samen met je huisarts kun je bespreken welke hulp het beste past bij jouw situatie. Er zijn meerdere soorten hulp mogelijk:

Hulp van een diëtist

Tijdens het herstellen van een corona besmetting is het extra belangrijk om op je voeding te letten en gezond te eten, zeker bij vermoeidheid. Een diëtist kan je helpen om gezond en genoeg te eten en te drinken. Als je te weinig energie binnenkrijgt uit je voeding kan je lichaam eiwitten gaan verbranden. Een diëtist kan je helpen om toch genoeg eiwitten binnen te krijgen. Daarnaast kan een diëtist natuurlijk helpen met algehele voedingsadviezen om weer op gewicht te komen, of om juist gewicht kwijt te raken.

Hulp van een ergotherapeut

Een ergotherapeut helpt je om te kijken wat er ondanks je langdurige klachten nog wel kan. Ondanks dat het herstel heel langzaam kan gaan bij post covid zijn er vaak nog wel dingen die je wellicht in aangepaste vorm kan doen. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan dagelijkse activiteiten als douchen, aankleden, je eigen eten klaarmaken of andere huishoudelijke activiteiten.

Hulp van een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan je helpen om na lichamelijke klachten weer rustig aan meer te gaan bewegen. Na langdurige klachten kan het voorkomen dat je moeite hebt met bewegen, de fysiotherapeut kan je hierbij ondersteunen. Ondanks je lage energieniveau is het belangrijk dat je blijft bewegen.

Hulp bij psychische klachten

De voorgaande zorgverleners waren vooral ondersteunend bij lichamelijke klachten en pijn, maar de psycholoog is er vooral voor jouw psychische welzijn. Langdurige klachten kunnen er voor zorgen dat je somber of angstig wordt. Ook kan de periode nadat je positief getest bent voor veel stress hebben gezorgd. Het is logisch dat dit veel invloed heeft op je leven, een psycholoog kan je helpen met gesprekken of therapie.

Langdurige klachten en je werk

Het kan zijn dat je zo moe bent post covid dat je niet in staat bent om te werken. Laat je doorverwijzen naar de bedrijfsarts of huisarts om daarover in gesprek te gaan. Deze professionals kunnen meedenken over wat op dat moment de beste strategie is, bijvoorbeeld door je ziek te melden. Op deze manier kan jij je even volledig focussen op je herstel.

Wat kan je zelf doen?

Geconfronteerd worden met vermoeidheidsklachten post covid kan erg frustrerend zijn. Je hebt de ziekte immers gehad, maar je blijft last houden. Zeker als je voor long covid veel ondernam kan het lastig zijn geconfronteerd te worden met moeheid. Om die frustratie enigszins te minimaliseren kan het helpen je dagelijkse activiteiten beter te organiseren.

Heb je langdurige klachten na corona? Dr. Melius Orange kan ondersteunen.

Nu tijdelijk 49,95 voor 60 dagen

Organiseren

 • Bedenk voordat je iets gaat doen of het echt nodig en belangrijk is. Je hebt nu eenmaal een stuk minder energie, dus durf nee te zeggen tegen jezelf of anderen.
 • Probeer vooral ook dingen te blijven doen die je leuk vindt en belangrijk voor je zijn.
 • De klachten bij long covid kunnen per dag wisselen en dan is het verleidelijk om op goede dagen ‘teveel’ te doen. Probeer een ritme aan te houden waarbij je elke dag ongeveer hetzelfde onderneemt.
 • Maak een planning waarbij je verschillende activiteiten over je dag en week verdeelt. Op die manier kun je van tevoren nadenken over activiteiten die je veel energie kosten.

Bewegen

De klachten na corona waren vaak van dusdanig aard dat veel mensen weinig hebben bewogen. Post covid heb je hopelijk geen last meer van pijn of andere griep gerelateerde klachten. Nu je minder energie hebt, is het toch erg belangrijk om te gaan proberen weer te bewegen. Probeer elke dag iets te ondernemen waarbij je beweegt. Long covid kan langdurig klachten geven waardoor het juist belangrijk is goed voor jezelf te blijven zorgen.

 • Doe elke dag iets aan beweging en kies iets wat bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld wat werk in de tuin doen of een stukje gaan wandelen. Naast dat bewegen goed is voor je lichaam heeft het ook een positief effect op je gemoedstoestand. Je hebt corona gehad en nu nog steeds langdurig klachten, het is heel normaal dat je daar mentaal last van hebt. Bewegen in de buitenlucht kan daarbij ondersteunen. Als je veel last blijft houden van vervelende gevoelens, schakel dan vooral de professionals in.
 • Zorg dat je niet te veel doet en wissel zware en lichte activiteiten af.
 • Onthoud dat als je teel veel zware activiteiten in één keer doet je daarna weer hele tijd last kan hebben. Accepteer dat long covid helaas een langzaam herstel kent.

Goed slapen

Het lijkt een inkoppertje, maar als je weinig energie hebt dan is het belangrijk om goed te slapen. Corona en long covid is nu eenmaal een vervelende ziekte waar je van moet herstellen en dat kost nu eenmaal veel energie. Deze tips kunnen je misschien helpen eventuele slaapproblemen te voorkomen:

 • Creëer ritme, ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd weer op.
 • Drink ‘s avonds geen koffie of andere cafeïne houdende drankjes. Roken of het drinken van alcohol heeft ook een negatief effect op je slaap.
 • Probeer eens lekker te ontspannen voordat je gaat slapen. Zet de televisie uit, leg je telefoon weg en probeer eens een korte wandeling, een warm bed of wat ontspanningsoefeningen.
 • Probeer gezonde voeding te eten en drink voldoende water gedurende de dag.

Tot slot

We hopen dat je met het lezen van dit blog weer wat wijzer bent geworden en een aantal handvaten hebt om met je lage energieniveau om te gaan. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met zorgverleners. Je voelt je misschien niet meer zo ziek als na corona, maar post covid is een serieuze aandoening waar je hulp voor kan krijgen.

Blijf op de hoogte

Resultaat 1–1 van de 2 resultaten wordt getoond

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

homeopatische pijnstillers

Homeopatische pijnstillers: pijn verlichten op natuurlijke wijze Veel mensen houden niet van een farmaceutische aanpak en willen geen middelen met bijwerkingen tot zich nemen. Homeopathische pijnstillers zijn een interessant alternatief om op natuurlijke wijze pijn te verlichten. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij. Wat is homeopathie? Homeopathie is gebaseerd op het principe ‘hetzelfde […]

Natuurlijke pijnstilling: een verlichtend alternatief voor medicatie

| Dr. Melius |
Vaak grijpen mensen meteen naar medicijnen als ze pijn hebben, maar in deze blog willen we je laten zien dat er ook andere opties zijn. Natuurlijke pijnstilling kan echt geweldig zijn. Van eeuwenoude kruiden tot moderne ontdekkingen, de natuur biedt genoeg alternatieven die niet alleen effectief zijn, maar ook beter voor het lichaam. In deze […]

Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn?

| Dr. Melius |
Veel Nederlanders gaan door het leven met een ongewenste metgezel: gewrichtspijn. Of het nu het gevolg is van veroudering, overbelasting, letsel of chronische aandoeningen zoals artritis, in alle gevallen heeft gewrichtspijn een behoorlijke invloed op ons dagelijks leven. Is daar dan niks tegen te doen? Gelukkig wel. Op zoek naar verlichting ontdekken steeds meer mensen […]