Leven met chronische pijn: de beste tips op een rij
Bijna 1 op de 5 van alle Nederlanders heeft last van chronische pijn. Er zijn allerlei chronische aandoeningen, die zowel lichamelijk als mentaal een grote invloed kunnen hebben op je dagelijks leven. Hoe ga je daar het beste mee om?
Wij zetten de beste tips bij chronische pijnklachten voor je op een rij. Lees verder en ontdek wat voor jou het beste werkt om langdurige pijn de baas te zijn.
Inhoudsopgave
1. Ga voor jezelf na wat chronische pijn betekent
Bij chronische pijn hebben we het over aanhoudende, terugkerende en langdurige pijn. Het kan op allerlei plekken in je lichaam voorkomen. Bijvoorbeeld in je gewrichten, spieren, bindweefsel, buik of darmen. Ook chronische vermoeidheid en hoofdpijn horen erbij.
Het is verstandig om te luisteren naar de signalen van je lichaam en je bewust te worden van je gevoelens. Zet bijvoorbeeld voor jezelf eens rustig op een rij waar je last van hebt en welke invloed het heeft op jouw leven.
2. De pijn accepteren is beter dan je verzetten
Bij veel mensen zorgt de chronische pijn ook voor zorgen. De pijn kan leiden tot angst over je toekomst en twijfels over het verdere verloop van je leven. Soms proberen mensen de pijn ook te negeren of te ontkennen.
Het is belangrijk om te weten dat zo’n aanpak geen zin heeft. Sterker nog, het kan je emotionele ervaring van de pijn in stand houden of zelfs erger maken. Het is dus verstandig om te stoppen met jezelf te verzetten, te gissen naar een specifieke oorzaak of te piekeren over mogelijke gevolgen.
3. Ga in gesprek met je omgeving en deskundigen
Je situatie erkennen en praten over je pijn is een belangrijke stap richting verbetering van je situatie. Het is fijn als de mensen om je heen op de hoogte zijn. Zo kunnen ze ook rekening houden met je chronische pijn.
Vervolgens is het ook belangrijk om met deskundigen te praten. Als je te horen krijgt dat de pijn je lichaam niet beschadigt, neemt dat al een heleboel zorgen weg. Dan is de kans groot dat je met meer optimisme je leven weer op kan pakken.
Als je te horen krijgt dat de pijn waarschijnlijk blijft, dan is het belangrijk om dat te accepteren. Vanuit dit uitgangspunt kun je leren omgaan met de chronische pijn. Met een beter begrip van de klachten kun je een andere invulling geven aan je dagelijks leven.
4. Deel je dagelijks leven anders in
Bij chronische pijn is er in je zenuwstelsel al gauw sprake van overbelasting. Je zult merken dat je meer rust nodig hebt. Om niet continu tegen je eigen grenzen aan te lopen, is het verstandig om te luisteren naar je lichaam en je dagelijkse activiteiten anders in te delen.
Verdeel je energie bijvoorbeeld over de dag en over de week. Maak keuzes en durf ook eens ‘nee’ te zeggen. Vraag ook om hulp, zeker als het even wat minder gaat. Je omgeving kan je waarschijnlijk bij allerlei praktische zaken helpen.
Houd bij je dagindeling rekening met je pijn en eventuele vermoeidheid. Als het ‘s ochtends vaak minder goed gaat, is het verstandig om in de ochtend niet te veel activiteiten te ondernemen. Dan kun je beter ‘s middags en ‘s avonds dingen op je eigen manier doen.
5. Zorg voor voldoende ontspanning en afleiding
Het is goed mogelijk dat je veel over de chronische pijn nadenkt en er negatieve gedachten van krijgt. Dan is het heel belangrijk om niet te blijven hangen in die negatieve emoties. Praat erover, zoek afleiding en zorg voor ontspanning.
Blijf geïnteresseerd in je omgeving en blijf zo veel mogelijk leuke dingen doen. Dan gaan je gedachten weg bij de pijn en zul je minder bewust zijn van de klachten. Kijk naar wat er wel mogelijk is en geniet van de mooie dingen in het leven.
Voor sommige mensen biedt mindfulness of meditatie ook uitkomst. Dit kan je helpen om op een andere manier naar je pijn, je gedachten en het leven te kijken. Dankzij een nieuw perspectief kun je heel anders met je zenuwen en klachten omgaan.
6. Zorg voor een goede nachtrust
Chronische pijn kan zorgen voor uitputting. Daarom is het heel belangrijk om je rust te nemen. Zorg dus voor voldoende nachtrust en een regelmatig slaapritme. Je lichaam kan zich dan beter herstellen en alle prikkels in je slaap verwerken.
Om meer ontspanning te ervaren, is ook comfort heel belangrijk. Zorg voor een goed bed, draag prettig zittende kleding en zorg voor een aangenaam klimaat in huis. Zo kunnen je spieren en gewrichten zich beter ontspannen en kunnen klachten verminderen.
7. Blijf ook bij langdurige pijn in beweging
Als je last hebt van reuma, zoals artrose of artritis, dan kan bewegen pijnklachten veroorzaken. Toch is bewegen in essentie heel goed. Het is dus verstandig om verantwoord te bewegen. Zo houd je je lichamelijke conditie op peil en bevorder je de revalidatie.
Bovendien maakt het bewegen je spieren sterker en je gewrichten soepel. Wandelen of fietsen zijn mooie voorbeelden van op een ontspannen manier bewegen. Het is hierbij verstandig om de belasting niet te hoog op te voeren en altijd rustmomenten in te plannen.
Twijfel je over pijnklachten bij het bewegen? Dan is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen. Die kan je spieren en gewrichten behandelen en je meer informatie geven over beweging. Ook kan de fysiotherapeut je goede oefeningen geven om thuis te doen. Je kunt ook alvast ons blog “Chronische pijn in spieren en gewrichten” nog even lezen.
8. Omgaan met chronische pijn kost tijd
Wat je ook doet: weet niet te streng voor jezelf of te gehaast in je proces. Het zenuwstelsel komt dan niet in de ontspanning. Leer de signalen van je zenuwen op te merken en houd rekening met je eigen belastbaarheid.
Gaandeweg zul je leren hoe je pijnsysteem werkt en een weg vinden om goed te functioneren, ondanks de chronische pijn. Om er meer vrede mee te krijgen, kun je ook bij een psycholoog of een andere behandelaar terecht. Het is per persoon verschillend welke therapie goed werkt.
Lees ook ons blog: wat is chronische pijn.
9. Zorg voor goede voeding en supplementen
Tot slot is ook je voeding heel belangrijk. Het helpt enorm om je bewust te zijn van gezond en ongezond eten en drinken. Door beter te eten en te drinken, krijgt je lichaam veel meer goede vitamines, mineralen en andere nutriënten binnen.
Met goede nutriënten kun je de pijnrevalidatie bevorderen en pijnprikkels verminderen. Gezonde en bewuste voeding geeft energie en geeft je lichaam de kracht om te herstellen. Je eten en drinken kan dus zeker een rol spelen bij de chronische pijn.
Mocht je het lastig vinden om heel gezond te eten, dan biedt een voedingssupplement uitkomst. In voedingssupplementen zitten gezonde nutriënten in optimale hoeveelheden samengepakt.
Onze tip van het huis: Dr. Melius Orange
Als je op zoek bent naar een voedingssupplement dat je meer energie geeft, je herstel bevordert, je ontstekingen remt en immuniteit verbetert, dan hebben wij een ideale tip: Dr. Melius Orange.
Dit revolutionaire voedingssupplement combineert 3 essentiële bestanddelen: kurkuma, frankincense en vitamine C. Het is geheel natuurlijk en wordt tot 99 procent beter opgenomen door het lichaam.
Dr. Melius Orange is zonder recept eenvoudig te bestellen in onze webshop. Je neemt Dr. Melius Orange gemakkelijk in door de druppels op te lossen in water, sap of thee. Probeer het zelf en ervaar het verschil!
Blijf op de hoogte
Gerelateerde artikelen
-
Veel stress, vermoeid en overspannen? Zo herken en behandel je een chronische burn-out
-
Verlicht chronische pijn benen met Dr. Melius Orange
-
Pijn in gewrichten en spieren door stress: probeer Dr. Melius Orange
-
Revolutionair middel tegen chronische pijn en vermoeidheid
-
Behandeling chronische pijn: denk ‘out of the box’
Resultaat 1–1 van de 3 resultaten wordt getoond