Skip to main content

Wat is chronische pijn nou eigenlijk?

Chronische pijn. Klinkt vervelend. En… dat is het ook. Maar wat is nou eigenlijk chronische pijn? Hoe ontstaat

het en kan je er wat tegen doen? Wat doet chronische pijn eigenlijk met je?

Chronische pijn is meer dan alleen pijn. Het is pijn die niet overgaat. Patiënten met chronische pijn hebben niet alleen last van de pijnklachten zelf, maar ook van de mentale last. Het beheerst vaak het hele leven. Gelukkig zijn er wel manieren om met deze vervelende aandoening om te gaan en heel soms zelfs, te bestrijden.

In dit blog lees je alles over deze langdurige pijn. Hoe het komt dat je pijn ervaart en welke soorten chronische pijn er zijn. Vervolgens vertellen we je ook hoe je ermee om kan gaan en of er manieren zijn de pijn te overwinnen.

Chronische pijn is een ziekte, geen symptoom

Wanneer pijn langer duurt dan normaal (langer dan drie tot zes maanden) dan spreekt men van chronische pijn. Bij langdurige pijn, krijgt het zenuwstelsel hier last van. Het zenuwstelsel reageert heftiger op licht, geluid of pijn. Dit zorgt er vaak voor dat mensen die leven met chronische pijn, ook mentaal last hiervan krijgen. De pijn heeft een negatieve invloed op hun hele leven. Dit is waarom het UMCG chronische pijn als ziekte beschouwt, geen symptoom.

Wanneer is pijn chronisch?

Officieel spreek je van chronische pijn als de pijnklachten langer duren dan drie maanden. Voor die tijd is pijn natuurlijk ook heel vervelend, maar kan je het nog niet als chronisch bestempelen. Het gevolg van het beestje bij de naam noemen is dat de diagnose voor sommige patiënten nog heftiger binnenkomt. Voor chronische pijn is vaak geen duidelijke oorzaak te vinden en… betekent chronische pijn nou eigenlijk dat de pijn nooit overgaat?

Hoeveel mensen hebben last van chronische pijn?

In Nederland hebben 3 tot 5 mensen last van chronische pijnklachten. Dit betekent dat er meer dan 3,2 miljoen mensen zijn die in het dagelijks leven moeten leren omgaan met chronische pijn. Hoe erg de pijn is en hoeveel last iemand heeft van chronische pijn, verschilt erg per persoon. Er zijn mensen die lichte pijn voelen in hun spieren, maar er zijn ook mensen die zoveel pijn ervaren dat ze er niet mee kunnen werken.

Iemand die uit een potje pillen in zijn hand schudt

Oorzaken van chronische pijn

Wat zou het fijn zijn als er een specifieke oorzaak te vinden is voor pijnklachten die langer dan drie maanden duren. Je hebt immers genoeg tijd om te ontdekken waar het vandaan komt, toch? Niets is minder waar. Het is ontzettend moeilijk om te ontdekken waardoor iemand last heeft van aanhoudende pijn. De diagnose kan maanden of jaren op zich laten wachten en in sommige gevallen, komt er nooit een diagnose.

Mensen met chronische pijn herleiden de pijnklachten meestal naar trauma’s, ziekte of schade aan het lichaam, maar vaak genoeg is er ook helemaal geen reden te vinden.

Chronische pijn zit in het brein

Nee, dit is niet hetzelfde als “het zit gewoon tussen je oren”. De pijn is écht, de pijn is er altijd en de pijn is heel erg vervelend. Toch zeggen specialisten vaak dat chronische pijn in het brein zit. Wat bedoelen ze daar nou eigenlijk mee?

Waardoor ervaar je pijn?

De pijn heeft vaak een aanwijsbare reden. Je bent van je paard gevallen, je verrekte een spier tijdens het fitnessen, je bent door je rug gegaan of je hebt vanwege een andere reden plotseling pijnklachten die niet overgaan. Je gaat vervolgens naar een arts of specialist, ze verhelpen de pijn en een aantal weken of maanden later komt de pijn weer terug.

Dit betekent dat de pijn stimulans niet wordt gestuurd door weefsels of een ontsteking, maar door de hersenen. Hoe dat werkt, lees je in de volgende paragraaf.

Iemand die bij zichzelf een pleister om de wijsvinger omdoet.

Hoe werkt pijn?

Pijn is prachtig. Nou ja, ook heel vervelend, maar als je er van een afstandje naar kijkt, is pijn eigenlijk een heel mooi mechanisme van de hersenen om jou te beschermen. Als je bijvoorbeeld je knie verdraait, wordt er meteen een stofje naar de hersenen gestuurd. Vervolgens zorgen de hersenen ervoor dat er pijn wordt gegenereerd. Jij denkt dus “Oei! Ik ga maar eens stoppen met de beweging, want mijn knie doet pijn.”

Op het moment dat je stopt met de beweging, zwakt de pijn ook af. Je weet dus dat je rustiger aan moet doen. Ook als je je aan een tafelpoot stoot, zwakt de pijn vrij snel af, ook al heb je misschien de dag erna een blauwe plek of schram, de pijn is gestopt.

Hoe lang duurt het voordat pijn overgaat?

De meeste verwondingen helen na een aantal weken. Er zijn maar weinig verwondingen die langer nodig hebben om te helen dan 6 weken. Toch zijn er mensen met chronische pijnklachten. Je hersenen zijn je dus eigenlijk onterecht nog aan het beschermen, dit wordt ook wel centrale sensitisatie genoemd.

Een foto van een plastic brein op een stok

Wat zijn de symptomen van chronische pijn?

Chronische pijn kan beginnen als een acute pijn en soms zelfs als een ondraaglijke pijn. Sommige mensen met chronische pijn ervaren juist een sluimerende pijn, zoals lage rugpijn. Andere patiënten merken symptomen op van een scherpe pijn, een stekende pijn, of meer een brandend gevoel. Veel patiënten met chronische pijn hebben last van chronische pijn in spieren en gewrichten.

Welke soorten chronische pijn zijn er?

Er is niet zoiets als één soort chronische pijn. Patiënten met chronische pijnklachten lopen vaak langer bij een arts omdat de oorzaak van de pijn zo moeilijk te herleiden is. Deze mensen hebben dan ook vaak het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Over het algemeen staan onderstaande aandoeningen vaak bekend als chronische pijn.

  1. Rug- of nekpijn
  2. Whiplash
  3. RSI (ook wel bekend als een tenniselleboog of muisarm)
  4. Kaakklachten (vaak gepaard met stress)
  5. Prikkelbaredarmsyndroom
  6. Fibromyalgie
  7. Hoofdpijn
  8. Artrose

Wat is de behandeling voor chronische pijn?

Ieder persoon met symptomen van chronische pijn krijgt een persoonlijk behandelplan. Helaas betekent dit vaak dat patiënten een reeks verschillende specialisten in het ziekenhuis langs moeten gaan om een oorzaak te vinden voor de pijnklachten. Specialisten staan erom bekend dat ze niet geweldig goed communiceren met de andere specialisten waardoor het voor de patiënt kan voelen als een vicieuze cirkel waardoor ze het probleem eigenlijk in stand houden.

Welke soort behandelingen voor chronische pijn zijn er zoal?

Als de pijnklachten langer bestaan dan drie maanden kiest een behandelend arts meestal voor één of meer van onderstaande behandelingen.

  • Medicatie
  • Fysiotherapie
  • Psychotherapie
  • Operatie
  • Zenuwblokkade door middel van lokale injecties
  • Medisch implantaat
  • Neuro-ablatie
Een verzameling verschillende soorten medicatie

Hoe kan je leven met chronische pijn?

Soms is er geen antwoord of reden te vinden voor je pijn, hoe vervelend dat ook is. Iemand die pijn ervaart, is daar vaak de hele dag mee bezig. Er zijn gelukkig naast alle medische behandelingen ook andere manieren om te leren leven met chronische pijn.

Psychologisch onderzoek naar een succesvolle behandeling

Mira Meeus, hoogleraar revalidatiewetenschappen en bewegingswetenschapper Miriam van Ittersum hebben onderzoek gedaan naar een succesvolle behandeling voor chronische pijn. In het onderzoek hebben ze twee groepen patiënten opgedeeld. De eerste groep kreeg uitleg over pijn en hoe het werkt met betrekking tot je hersenen. De tweede groep kreeg deze uitleg niet.

Uitslag van het onderzoek

Na drie maanden bleek dat de eerste groep, die wel een uitleg kreeg over de werking van pijn, minder pijnklachten ervaarde dan de tweede groep patiënten. Na een jaar was het verschil tussen de twee groepen nog groter. Je kan de pijnklachten die gestimuleerd worden door de hersenen, dus verkleinen door puur en alleen een uitleg te geven over hoe pijn werkt.

Je bent minder angstig voor je pijn, omdat je weet dat er niet iets heel ernstigs achter schuilt. Dit kan ervoor zorgen dat jij je hersenen kalmeert, alleen al door dit te beseffen. Mooi toch?

10 tips om te leren leven met chronische pijn

Natuurlijk werkt dit niet voor iedereen. Er zijn mensen die dit nu lezen en denken “ja, ik weet wel hoe het werkt, maar het maakt mijn pijnklachten niet minder!”

Voor deze mensen hebben wij 10 tips op een rij gezet. In het kort blijft het belangrijk om de pijn te accepteren. Het is er, je stelt je niet aan, maar je moet ermee leren leven. Communiceer dus goed met je omgeving en geef op tijd je grenzen aan. Leg je erbij neer dat je niet alles meer kan zoals vroeger. Kies voor jezelf en ontspan of neem deel aan activiteiten waardoor jij je mentaal sterk en goed voelt. Probeer verder gezond te leven en genoeg slaap te vatten.

Ten slotte zijn er ook voedingssupplementen die je ondersteuning kunnen bieden bij meer energie te krijgen en ontstekingen te remmen.

Bestel Dr. Melius Orange hier

Een slapende vrouw

Blijf op de hoogte

Resultaat 1–1 van de 2 resultaten wordt getoond

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

Natuurlijke pijnstilling: een verlichtend alternatief voor medicatie

| Dr. Melius |
Vaak grijpen mensen meteen naar medicijnen als ze pijn hebben, maar in deze blog willen we je laten zien dat er ook andere opties zijn. Natuurlijke pijnstilling kan echt geweldig zijn. Van eeuwenoude kruiden tot moderne ontdekkingen, de natuur biedt genoeg alternatieven die niet alleen effectief zijn, maar ook beter voor het lichaam. In deze […]

Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn?

| Dr. Melius |
Veel Nederlanders gaan door het leven met een ongewenste metgezel: gewrichtspijn. Of het nu het gevolg is van veroudering, overbelasting, letsel of chronische aandoeningen zoals artritis, in alle gevallen heeft gewrichtspijn een behoorlijke invloed op ons dagelijks leven. Is daar dan niks tegen te doen? Gelukkig wel. Op zoek naar verlichting ontdekken steeds meer mensen […]

Voordelen kurkuma: alles op een rij

| Dr. Melius |
Kurkuma lijkt vele voordelen voor de gezondheid te hebben. Wil je weten welke? Wij zetten alle potentiële gezondheidsvoordelen van kurkuma op een rij. De krachtige wortel van de Curcuma Longa-plant Kurkuma, ook wel Indiase geelwortel, koenir of koenjit genoemd, is een specerij. Het komt uit de wortel van de Curcuma Longa-plant. Kurkuma heeft een gele […]