Skip to main content

homeopatische pijnstillers

Homeopatische pijnstillers: pijn verlichten op natuurlijke wijze

Veel mensen houden niet van een farmaceutische aanpak en willen geen middelen met bijwerkingen tot zich nemen. Homeopathische pijnstillers zijn een interessant alternatief om op natuurlijke wijze pijn te verlichten. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij.

Wat is homeopathie?

Homeopathie is gebaseerd op het principe ‘hetzelfde geneest hetzelfde’. Dit betekent dat een stof die symptomen veroorzaakt bij een gezond persoon soortgelijke symptomen kan genezen bij een ziek persoon. Voorwaarde is wel dat de stof hierbij in sterk verdunde doses wordt toegediend.

Homeopathische middelen worden meestal bereid door een stof te verdunnen in water of alcohol en vervolgens flink te schudden. Het verdunningsproces wordt vaak meerdere keren herhaald totdat de gewenste potentie is bereikt. Hoe meer de stof is verdund, hoe krachtiger deze zou worden.

Pijnbestrijding in de homeopathie

Een bekend voorbeeld van pijnbestrijding in de homeopathie is het gebruik van arnica. Arnica montana is de wetenschappelijke naam voor valkruid, ook wel wolverlei genoemd. Dit is een giftige plant die huidirritatie kan veroorzaken vanwege de werkzame stof arnicine.

In de homeopathie is arnica montana juist een populair middel om pijn te verlichten. Denk hierbij aan kneuzingen, spierpijn en verwondingen. Volgens de homeopathie is een verdunning van arnica effectief tegen deze vormen van pijn omdat het in grotere doses juist die klachten kan veroorzaken.

Toepassing van homeopathische middelen

Critici van homeopathie beweren dat de principes van de homeopathie niet overeenkomen met de huidige wetenschappelijke inzichten. Ze zeggen dat de middelen zo sterk verdund zijn dat ze vaak geen spoor van de oorspronkelijke stof meer bevatten.

Als gevolg van deze bevindingen worden alle waargenomen effecten bij homeopathie toegeschreven aan het placebo-effect. Met andere woorden: de meest onderzoekers zeggen dat homeopathie niet werkt om pijnklachten effectief te behandelen.

Wat is een natuurlijke pijnstiller?

pillen natuurlijke pijnstilling

Of homeopathie nu wel of niet werkt, het is aan de andere kant ook duidelijk dat een farmaceutische oplossing niet altijd gewenst is. Reguliere medicatie en pijnstilling kan nare bijwerkingen opleveren. Zo is de lijst met mogelijke bijwerkingen bij bijvoorbeeld paracetamol en ibuprofen behoorlijk lang.

Daarom richten we onze blik op natuurlijke pijnstillers. In plaats van reguliere geneesmiddelen of homeopatische middelen zijn er namelijk ook een boel andere natuurlijke middelen met een pijnstillende werking en de potentie om bijvoorbeeld ontstekingen, gewrichtspijn of hoofdpijn te verlichten.

Pijnstillers bij tijdelijke of chronische pijn

Wist je bijvoorbeeld dat natuurlijke ingrediënten als kurkuma, frankincense en vitamine C ook een pijnstillende werking kunnen hebben? Zowel bij tijdelijke of chronische pijn kan het pijn verzachten en verminderen. Laten we ze alle drie eens onder de loep nemen.

De pijnstillende werking van kurkuma

kurkuma poeder in kom en wortel

Kurkuma is een specerij met een opvallende gele kleur. Het is familie van gember en afkomstig van de wortel van de Curcuma Longa-plant. Al eeuwen gebruikt men het in Aziatische landen als culinair ingrediënt en als medicinaal kruid.

De werkzame stof die verantwoordelijk is voor veel van de helende eigenschappen van kurkuma is curcumine. Een van de meest opvallende voordelen van curcumine is de mogelijkheid om pijn te verlichten. Onderzoek heeft aangetoond dat curcumine ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Curcumine remt bepaalde enzymen en moleculen die betrokken zijn bij het ontstekingsproces en vermindert zo ontstekingen en het daarmee gepaard gaande ongemak. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij gewrichtspijn, spierpijn en blessures.

De rustgevende werking van frankincense

Frankincense is een aromatische hars, afkomstig van de Boswellia-boom. Het is een vorm van wierook die al duizenden jaren geroemd wordt om zijn medicinale eigenschappen. Wierook heeft een rijke geschiedenis in de traditionele geneeskunde, met name in India, China en het Midden-Oosten.

Een van de belangrijkste bestanddelen van wierook is boswelliazuur. Dit zuur heeft ontstekingsremmende eigenschappen en zorgt ervoor dat pijn en zwelling afnemen. Studies laten veelbelovende resultaten zien bij mensen met klachten met betrekking tot spieren en gewrichten.

De aromatische beleving van frankincense kan ook helpen om spanning te verlichten en ontspanning te bevorderen. Dit zorgt voor een algehele afname van de waarneming van de pijn. Zo kan wierook je dus ook helpen om anders met pijn om te gaan.

De verkwikkende werking van vitamine C

Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, speelt een cruciale rol bij verschillende functies in het menselijk lichaam. Het is een essentiële voedingsstof. Dit betekent dat het niet kan worden aangemaakt door het lichaam en moet worden verkregen via voeding of supplementen.

Een van de belangrijkste eigenschappen van vitamine C is de antioxiderende werking. Door zogenaamde vrije radicalen te neutraliseren, ondersteunt vitamine C de algehele gezondheid en kan het helpen pijn te verlichten die te maken heeft met ontstekingen en oxidatieve stress.

Daarnaast is vitamine C onderzocht op zijn mogelijke rol in het verminderen van pijnperceptie. Hoewel het misschien niet direct werkt als een pijnstiller in de traditionele zin van het woord, suggereert bepaald onderzoek dat vitamine C kan bijdragen aan het verminderen van pijnklachten.

Onze tip: Dr. Melius Orange

Zoek je een gemakkelijk in te nemen supplement dat kurkuma, frankincense én vitamine C combineert? Dan raden wij Dr. Melius Orange aan. De natuurlijke ingrediënten versterken elkaar en hebben al vele Nederlanders geholpen met pijnklachten.

Je doet eenvoudig een paar druppels van Dr. Melius Orange in een glas water, sap of thee en meer hoef je niet te doen. De sterk geconcentreerde druppels doen vervolgens hun werk. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Probeer het vandaag nog en ervaar het zelf!

Blijf op de hoogte

Resultaat 1–1 van de 2 resultaten wordt getoond

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

homeopatische pijnstillers

Homeopatische pijnstillers: pijn verlichten op natuurlijke wijze Veel mensen houden niet van een farmaceutische aanpak en willen geen middelen met bijwerkingen tot zich nemen. Homeopathische pijnstillers zijn een interessant alternatief om op natuurlijke wijze pijn te verlichten. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij. Wat is homeopathie? Homeopathie is gebaseerd op het principe ‘hetzelfde […]

Natuurlijke pijnstilling: een verlichtend alternatief voor medicatie

| Dr. Melius |
Vaak grijpen mensen meteen naar medicijnen als ze pijn hebben, maar in deze blog willen we je laten zien dat er ook andere opties zijn. Natuurlijke pijnstilling kan echt geweldig zijn. Van eeuwenoude kruiden tot moderne ontdekkingen, de natuur biedt genoeg alternatieven die niet alleen effectief zijn, maar ook beter voor het lichaam. In deze […]

Helpt kurkuma tegen gewrichtspijn?

| Dr. Melius |
Veel Nederlanders gaan door het leven met een ongewenste metgezel: gewrichtspijn. Of het nu het gevolg is van veroudering, overbelasting, letsel of chronische aandoeningen zoals artritis, in alle gevallen heeft gewrichtspijn een behoorlijke invloed op ons dagelijks leven. Is daar dan niks tegen te doen? Gelukkig wel. Op zoek naar verlichting ontdekken steeds meer mensen […]