Skip to main content

Homeopathie bij artrose

Homeopathie bij artrose: ontdek de mogelijkheden

Homeopathie bij artrose, werkt dat? Steeds meer Nederlanders zoeken naar natuurlijke middelen om klachten met betrekking tot artrose aan te pakken. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Traditionele behandelingen voor artrose en hun beperkingen

Voordat we onze blik richten op homeopathische middelen en natuurlijke opties, behandelen we kort de aanpak vanuit de reguliere gezondheidszorg. Huisartsen en specialisten in ziekenhuizen gebruiken namelijk verschillende methodes om artrose te behandelen.

Soms ligt de nadruk op het stillen van de pijn en soms ligt de nadruk op het onderhoud van spieren en gewrichten. Bij zeer hardnekkige klachten kan er ook een kunstgewricht geplaatst worden. We onderscheiden de volgende benaderingen bij een reumatische aandoening:

  • Het slikken van pijnstillers
  • Het indienen van injecties
  • Het volgen van fysiotherapie
  • Het vervangen van gewrichten

Vaak begint het met pijnstillers. Bij erge klachten komen er injecties bij en als laatste optie komt het vervangen van bijvoorbeeld een heup of een knie om de hoek kijken. We behandelen de vier methodes hieronder in meer detail.

Reguliere medicatie tegen artrose

Pillen

De eerste keuze van behandelaars is meestal de ouderwetse pijnstiller. Ze raden paracetamol aan om de pijn te verminderen en de ontstekingen te helpen beheersen. Bij beginnende klachten helpt dit wel, maar bij serieuze klachten schiet deze aanpak vaak tekort.

De volgende keuze valt vaak op niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen en diclofenac. Dit zijn sterkere pijnstillers. Helaas brengen ze ook meer bijwerkingen met zich mee. Het kan leiden tot misselijkheid en klachten met betrekking tot de maag en de darmen.

Injecties met corticosteroïden tegen artrose

Als pijnstillers onvoldoende verlichting bieden bij pijnlijke en krakende gewrichten, kiezen behandelaars regelmatig voor injecties met corticosteroïden. Dit goedje spuit men rechtstreeks in de aangetaste gewrichten. Het biedt een sterke en plaatselijke bestrijding van de pijn.

Een nadeel van injecties met corticosteroïden is dat er mogelijke bijwerkingen zijn op de lange termijn. Het wordt daarom over het algemeen niet aanbevolen voor langdurig gebruik. Het voordeel is dus tijdelijk en niet heel duurzaam.

Fysiotherapie als ondersteuning bij artrose

Bij beginnende en ook gevorderde klachten is bewegen altijd een goed idee. Het bewegingsapparaat stimuleren is een goede manier om bewegingsbeperking tegen te gaan. Door de spieren, pezen en gewrichten aan de gang te houden, zorg je er voor dat je niet ‘vast roest’.

Let er wel op dat je niet te intensief sport. Overbelasting en pijnklachten door zwaar lichamelijk werk willen we te allen tijde voorkomen. Geschikte sporten voor het behoud van soepele gewrichten zijn wandelen, fietsen, zwemmen. Bij deze sporten is de impact op de gewrichten niet te groot.

Een nieuwe heup of knie als gevolg van artrose

Is er door artrose en slijtage niet veel kraakbeen meer over? Dan kan dat flink pijn doen, omdat de botten hun smeermiddel zijn verloren. Vooral bij de heupen en knieën ervaren veel Nederlanders dit probleem. Bij een hoge mate van pijn is het tijd voor een chirurgische ingreep.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 45.000 mensen een heupprothese. Na de ingreep is het zaak om voorzichtig weer in beweging te komen. Bij deze revalidatie komt fysiotherapie weer van pas.

De rol van homeopathie bij het verlichten van artrose symptomen

Niet iedereen voelt zich goed geholpen in de reguliere gezondheidszorg. Daarom richten steeds meer Nederlanders hun blik op homeopathisch middelen en natuurlijke producten. Een homeopathische behandeling voor artrose is dan ook zeker een mogelijkheid.

De klassieke homeopathie is gebaseerd op het principe van ‘gelijksoortigheid’. Het idee is dat een stof die symptomen kan veroorzaken bij een gezond iemand, diezelfde symptomen kan genezen bij iemand die ziek is. Veel mensen met artrose melden positieve ervaringen met homeopathische behandelingen.

Wat zegt de wetenschap over homeopathische middelen?

De moderne wetenschap is echter geen voorstander van ‘artrose homeopathie’. Bij een homeopathisch middel is er sprake van verdunning en volgens wetenschappers zijn de middelen zo sterk verdund dat ze vaak geen spoor van de oorspronkelijke stof meer bevatten.

Als gevolg van deze bevindingen schrijven wetenschappers alle waargenomen effecten bij homeopathie toe aan het placebo-effect. Dit effect treedt op wanneer een persoon verbetering ervaart na het ontvangen van een behandeling die geen actieve medicinale ingrediënten bevat, maar waarbij de persoon wel gelooft dat het een effectieve behandeling is.

De kracht van natuurlijke middelen tegen artrose

Als alternatief voor homeopathie richten wij ons daarom graag op natuurlijke middelen om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Deze middelen kunnen bijkomende klachten zoals pijn, stijfheid, bewegingsbeperking en krachtverlies duidelijk verminderen:

  • Omega-3
  • Gember
  • Kurkuma
  • Frankincense
  • Vitamine C

We zoomen in op de onderste drie van deze lijst: kurkuma, frankincense en vitamine C. Dit drietal vormt namelijk de samenstelling van een krachtig supplement: Dr. Melius Orange.

Dr. Melius Orange als ondersteuning bij artrose

Dr. Melius Orange is een gemakkelijk in te nemen supplement. Je doet simpelweg elke dag een paar druppels in een glas water, sap of thee. De ingrediënten zijn dus kurkuma, frankincense en vitamine C. Allemaal bieden ze op hun eigen manier ondersteuning bij klachten van artrose.

Ondersteuning van kurkuma bij gewrichtsklachten

Kurkuma, een opvallend gele specerij uit de Indiase keuken, wordt al eeuwenlang gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Een van de bekendste bestanddelen is curcumine. Deze stof heeft ontstekingsremmende en antioxiderende effecten.

De oorzaak van reumatische klachten heeft vaak te maken met ontstekingen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek blijkt kurkuma ontstekingen te kunnen remmen. Indirect kan het dus ook het afbraakproces vertragen van je spieren en gewrichten. Dat is geweldige winst.

Frankincense als homeopathisch middel bij artrose

Frankincense biedt dankzij verschillende factoren ook voordelen voor mensen met artrose. Frankincense is een vorm van wierook, afkomstig uit de hars van de Boswellia-boom. De belangrijke stof in deze wierook is boswelliazuur.

Boswelliazuur heeft het vermogen om ontstekingen te remmen en gewrichtsklachten te verlichten. Studies suggereren dat wierook ontstekingsenzymen remt en de productie van ontstekingsmoleculen vermindert, wat bijdraagt aan de potentie van frankincense als natuurlijke remedie tegen gewrichtspijn.

Vitamine C bij reumatoïde artritis en artrose

Vitamine C is een essentiële voedingsstof die bekend staat om zijn antioxiderende eigenschappen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de vorming van collageen. Collageen, een structureel eiwit dat veel voorkomt in bindweefsels zoals kraakbeen, zorgt voor stevigheid en flexibiliteit van gewrichten.

Onderzoeken hebben aangetoond dat hogere vitamine C-spiegels samenhangen met een lager risico op het ontwikkelen van artrose. Bovendien speelt vitamine C een cruciale rol in het immuunsysteem, wat indirect van invloed is op de gezondheid van de gewrichten.

Is Dr. Melius Orange iets voor jou?

Of je artrose komt vanuit een erfelijke aanleg of op een andere manier, iedereen met pijn, zwelling en stijfheid in een gewricht kan wel wat ondersteuning gebruiken. Onze tip is om Dr. Melius Orange uit te proberen. Met één flesje kun je twee maanden vooruit.

Ben je benieuwd of het iets is voor jou? Bestel het vandaag en ervaar het zelf!

Blijf op de hoogte

Resultaat 1–1 van de 2 resultaten wordt getoond

GERELATEERDE ARTIKELEN

Misschien vind je dit ook interessant

De beste natuurlijke geneesmiddelen tegen artrose

Steeds meer mensen zijn op zoek naar natuurlijke geneesmiddelen tegen artrose. Voldoen farmaceutische medicijnen niet? Laten we ons dan richten op de kracht van Moeder Natuur. In deze blog gaan we dieper in op geneeskrachtige kruiden om artrose en reumatische klachten te verlichten. Wat is artrose en reumatoïde artritis? Artrose en artritis hebben allebei te […]

Homeopathie bij artrose

Homeopathie bij artrose: ontdek de mogelijkheden Homeopathie bij artrose, werkt dat? Steeds meer Nederlanders zoeken naar natuurlijke middelen om klachten met betrekking tot artrose aan te pakken. We zetten de mogelijkheden op een rij. Traditionele behandelingen voor artrose en hun beperkingen Voordat we onze blik richten op homeopathische middelen en natuurlijke opties, behandelen we kort […]

homeopatische pijnstillers

Homeopatische pijnstillers: pijn verlichten op natuurlijke wijze Veel mensen houden niet van een farmaceutische aanpak en willen geen middelen met bijwerkingen tot zich nemen. Homeopathische pijnstillers zijn een interessant alternatief om op natuurlijke wijze pijn te verlichten. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij. Wat is homeopathie? Homeopathie is gebaseerd op het principe ‘hetzelfde […]